www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μελλοντική Εικόνα της Ουκρανίας: Συγκρίσεις με το Βερολίνο της Μεταπολεμικής Εποχής σύμφωνα με τον Αμερικανό Απεσταλμένο

55ab9ab4087607fc427610aee557364f no watermark
Κοινοποίηση

Η Μεταπολεμική Ουκρανία και η Διεθνής Στρατηγική Στήριξης

Η μεταπολεμική Ουκρανία ενδέχεται να αποκτήσει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του «Βερολίνου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», με την παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων να χωρίζεται από τον ποταμό Δνείπερο. Αυτή την προοπτική ανέφερε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times.

Μετά από τρία και πλέον χρόνια σύρραξης που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και με ελάχιστη πρόοδο προς μια ανακωχή, πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία, προτείνοντας τη συμμετοχή τους μόλις τερματιστεί η σύγκρουση.

Ο στρατηγός Κέλογκ σημείωσε ότι είναι εφικτό να προκύψει μια κατάσταση ανάλογη με αυτή του Βερολίνου, όπου διαφορετικές χώρες είχαν τις δικές τους ζώνες επιρροής. «Θα μπορούσατε ακόμη και να το κάνετε να μοιάζει με αυτό που συνέβη με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν υπήρχαν ζώνες ρωσικές, γαλλικές, βρετανικές και αμερικανικές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αντί του τείχους που χωρίζει τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Κέλογκ αναφέρει τον ποταμό Δνείπερο ως ένα μεγάλο φυσικό «εμπόδιο» που διασχίζει την Ουκρανία, περιλαμβάνοντας και την πρωτεύουσα Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Κέλογκ, η παρουσία μιας αγγλογαλλικής δύναμης που θα εγγυάται την ειρήνη στη δυτική πλευρά του Δνείπερου θα ήταν μη προκλητική για τη Μόσχα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ρωσικές δυνάμεις θα βρίσκονταν στα ανατολικά, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα θα τοποθετούνταν ενδιάμεσα.

Ο κ. Κέλογκ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να στείλουν οποιαδήποτε στρατιωτική δύναμη στην περιοχή. Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να μην αποδεχθεί αυτή την πρόταση και προτείνει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ των Ουκρανικών και Ρωσικών δυνάμεων, με στόχο τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχουν ανταλλαγές πυρών.

«Μπορείτε να δείτε ένα χάρτη και να δημιουργήσετε, ελλείψει καλύτερου όρου, μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Και οι δύο πλευρές θα υποχωρούν απόσταση 15 χιλιομέτρων η μία από την άλλη», δήλωσε ο Κέλογκ. Σημείωσε ότι μια ουδέτερη ζώνη, πλάτους μόλις 4 χιλιομέτρων, ήδη υφίσταται μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από το 1953. «Αυτό μπορεί να παρακολουθείται εύκολα», τόνισε, αλλά ανέφερε ότι παραβιάσεις θα μπορούσαν να συμβούν, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Times, η «διαίρεση» της Ουκρανίας συζητείται ως πιθανό μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, ο Κέλογκ δήλωσε πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. «Μιλούσα για μια δύναμη ανθεκτικότητας μετά την κατάπαυση του πυρός, για στήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Αναφερόμουν σε ζώνες ευθύνης για μια συμμαχική δύναμη χωρίς αμερικανικά στρατεύματα. Δεν αναφερόμουν σε διαίρεση της Ουκρανίας», διευκρίνισε στο δίκτυο Χ.