Επίσκεψη της ΣΤ1 Τάξης στη Βιβλιοθήκη
Η ΣΤ1 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Μαρία Παρασκευά, πρόσφατα επισκέφτηκε τη βιβλιοθήκη για να συμμετάσχει σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτή η δράση οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη με τη σημαντική υποστήριξη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Ως μέλος του δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, η βιβλιοθήκη μας συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα με τίτλο: «Έχεις απορία; Έλα στη βιβλιοθήκη!». Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει το ρόλο της έρευνας στην απόκτηση γνώσεων και στις ερευνητικές διαδικασίες, όπου οι βιβλιοθήκες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά. Για τον μήνα Απρίλιο, το θεματολόγιο ήταν: «Η μυστική ζωή των φυτών και των δέντρων».
Αλληλεπίδραση και Εκπαίδευση
Κατά την άφιξή τους, καλωσορίσαμε τα παιδιά και ξεκινήσαμε τη συζήτηση με τις ομάδες αναφορικά με τις εμπειρίες τους από προηγούμενες επισκέψεις σε δάση. Οι μαθητές μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους σχετικά με την ομορφιά της φύσης, τους ήχους, τις μυρωδιές, καθώς και τις συναντήσεις τους με ζώα και πουλιά. Αυτές οι προσωπικές τους ιστορίες, γέμισαν τη συζήτηση με ερωτήματα και απορίες.
Στη συνέχεια, διαβάστηκε μια διδακτική ιστορία από την Περσία με τίτλο «Το δέντρο της ζωής», που μετέφερε το τρυφερό μήνυμα «προστατέψτε τα δάση του κόσμου», κι όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνήσαμε σχετικά. Ακολούθησε η προβολή μιας παρουσίασης που αναφερόταν στη ζωή των δέντρων, η οποία βασίστηκε σε κοινές απορίες που έχουν συχνά οι μαθητές. Αυτές οι απορίες αποτέλεσαν την αφορμή για να εξερευνήσουμε σε βάθος το θέμα και να οδηγηθούμε σε πολύτιμα συμπεράσματα.
Σημαντικές Γνώσεις από τη Φύση
Αξιοποιώντας το βιβλίο «Η μυστική ζωή των δέντρων» του Peter Wohlleben, αποκαλύψαμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την οργανωμένη κοινωνία των δέντρων. Διδάχθηκαν για τις φιλίες που αναπτύσσουν μεταξύ τους, τα αμυντικά τους μέτρα όταν αντιμετωπίζουν θηρευτές και οι δραστηριότητες των σπόρων τους. Γνωρίσαμε τα εύχρηστα διατροφικά μενού των δέντρων, την εντυπωσιακή τους ανάπτυξη, και τη διαδικασία μέτρησης της ηλικίας τους. Έμαθαν για τη «γλώσσα» επικοινωνίας που διατηρούν, προσφέροντας μια νέα αντίληψη για τη φύση.
Μαζί, παρατηρήσαμε διάφορα είδη φύλλων και σπόρων που συγκεντρώσαμε, αλλά και κομμάτια κορμών και φλούδες δέντρων. Με το άγγιγμα και την παρατήρηση αυτών των φυσικών δείγματος, οι μαθητές μπόρεσαν να κατανοήσουν καλύτερα τις πληροφορίες που διδάχθηκαν. Αντικρίζοντας τις διάφορες υφές των φύλλων, εντυπωσιάστηκαν από τις ποικιλόμορφες μορφές τους. Επίσης, έκαναν μια διαδικασία εξερεύνησης στους σπόρους, φανταζόμενοι το ταξίδι τους μέχρι να φυτευτούν και να αναπτυχθούν.
Δημιουργία και Έκφραση
Εμπνευσμένα από τις συγχύσεις και τις πληροφορίες που είχαν ακούσει, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και δημιούργησαν έργα τέχνης πάνω σε χαρτόνι, αποτυπώνοντας την εικόνα του δάσους. Οι πίνακες που ζωγράφισαν είχαν έντονα οικολογικά μηνύματα, ελπίζοντας να επηρεάσουν θετικά τον κόσμο. Η συμμετοχή τους στην δράση έφερε επίσης την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν βιβλία που σχετίζονται με το θέμα, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν, ανακαλύπτοντας πληροφορίες που δεν είχαν φανταστεί, κατανοώντας τη διαφορά μεταξύ φυσικού και φυτεμένου δάσους.
Στο τέλος της εκδήλωσης, όλοι αντήλλαξαν φωνές εκφράζοντας το μήνυμα: “Μην πειράζετε τα δάση! Αγαπήστε τα!” Σημαντική συμβολή στην υλοποίηση της δράσης είχαν οι Θεολογία Ταρλατζή, βιβλιοθηκονόμος, και η Ευαγγελία Καραμπερίδου, εκπαιδευτικός, οι οποίοι βοήθησαν ώστε αυτή η εμπειρία να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη των παιδιών.