Η Αύξηση των Τουρκικών Αγορών Ακινήτων στην Ελλάδα
Η κατάσταση με τις αγορές ακινήτων από Τούρκους υπηκόους σε παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 1.000 ακίνητα αποκτούνται από Τούρκους πολίτες κυρίως στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τελευταία, το ζήτημα αυτό έχει φθάσει και στη Βουλή, καθώς έχουν προκληθεί αντιδράσεις και από πολιτικούς φορείς, με κινήσεις που υποδεικνύουν την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο στις συγκεκριμένες αγορές.
Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρονται σε έναν «αθόρυβο εποικισμό», εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις των εν λόγω αγορών στην τοπική κοινωνία. Η ανησυχία αυτή εκφράζεται και μέσω πρόσφατης ερώτησης που κατέθεσαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με αυτές τις επιθετικές αγορές.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ο εποικισμός του βόρειου Έβρου από μουσουλμανικές κοινότητες έχει καταγγελθεί, και οι συμβολαιογράφοι του ανατολικού Αιγαίου αναφέρουν για κύμα επιθετικών αγορών σε στρατηγικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων αμυντικά ευαίσθητων σημείων στην νησιωτική και χερσαία Ελλάδα. Ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης σχολίασε την κατάσταση αυτή, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η νομοθεσία που ισχύει από το 2011 επιτρέπει αγορές ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές από νομικά πρόσωπα, με βασική προϋπόθεση τον έλεγχο της έδρας των εταιρειών. Αυτό σημαίνει ότι δύο άτομα με ιθαγένεια τρίτης χώρας μπορούν να συστήσουν μια εταιρεία στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αγοράσουν ακίνητο στο όνομα της εταιρείας τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους.
Όπως επισημαίνει ο Χρήστος Τερζίδης, συμβολαιογράφος Ροδόπης, υπάρχει ανάγκη για μια αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, εάν διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα. Ο κ. Τερζίδης εκτιμά πως η ελληνική πολιτεία έχει στη διάθεσή της τα εργαλεία να επαναξιολογήσει την κατάσταση, εφόσον θεωρεί ότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες προκλήσεις και τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
Αυτή η κατάσταση απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και πιθανά μέτρα παρέμβασης από την πολιτεία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα και να προστατευτούν οι ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας από ενδεχόμενους κινδύνους.