81η Επέτειος του Ολοκαυτώματος της Δροσοπηγής
Στις 4 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τα 81 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μαρτυρικής Κοινότητας Δροσοπηγής, που συνέβη το 1944. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτέλεσαν μια ευκαιρία συγκίνησης και αναστοχασμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες ξεκίνησαν με την τελετή της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας και το μνημόσυνο που έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας. Στη συνέχεια, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, τιμώντας τους θύματα της φρικαλεότητας αυτής.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε ομιλία που παρουσίασε το ιστορικό γεγονός της επετείου, ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες, ενώ δεν έλειψε και η κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των θυμάτων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αναγνώρισης.
Το Ιστορικό του Ολοκαυτώματος
Η ιστορία της Δροσοπηγής, πρώην Μπελκαμένη, είναι γεμάτη πόνο και θλίψη. Στις 4 Απριλίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές έβαλαν φωτιά στο χωριό, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων. Αυτοί, που είχε η ζωή τους αρχίσει να εδραιώνεται με σκληρή δουλειά και προσπάθεια, βρέθηκαν ξαφνικά σε μια κατάσταση απόλυτης καταστροφής.
Πριν το Ολοκαύτωμα, οι κάτοικοι του χωριού είχαν παρατηρήσει τη συχνή εμφάνιση ξένων προσώπων, γεγονός που φέρνει την ανησυχία και την αβεβαιότητα για το μέλλον. Μάλιστα, ενημερώθηκαν ότι σύντομα επρόκειτο να διεξαχθεί συνέλευση του ΕΑΜ, πολύ κοντά στην τοποθεσία των Γερμανών, γεγονός που το καθιστούσε ακόμη πιο επικίνδυνο.
Η συνάντηση του ΕΑΜ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 2ας Απριλίου και συνεχίστηκε έως τις πρώτες ώρες της 3ης Απριλίου. Μετά από κάποιες ανακρίσεις, οι Γερμανοί αποφάσισαν να στείλουν μια ομάδα ελέγχου με πρόφαση την αναζήτηση ανταρτών. Δυστυχώς, η αντίσταση που προέβαλαν οι αντάρτες ήταν πρόσκαιρη και δεν μπόρεσε να αποτρέψει την καταστροφή.
Η μοιραία 4η Απριλίου 1944 σφραγίζει τον πόνο και την τραγωδία των κατοίκων. Οι Γερμανοί, ξεκινώντας την πυρκαγιά από την εκκλησία, ισοπέδωσαν το χωριό, ως αντίποινα για την υποτιθέμενη αντίσταση που υπήρχε. Ολόκληρες οικογένειες ξεσπιτώθηκαν και βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικά χωριά, όπως η Σκοπιά και η Υδρούσα, για μεγάλο διάστημα.
Η επανασύσταση της Δροσοπηγής το 1952 σήμανε την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την κοινότητα, με τα θεμέλια του νέου χωριού να τίθενται σε μια τοποθεσία που σήμερα αποτελεί κόσμημα της περιοχής και συνδέει το παρελθόν με το παρόν.