www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝΕΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Αναζητώντας τις Αιτίες της Δυσοσμίας στο Κέντρο της Πόλης

Fa7423a9dad5701cfbbd04970e584f08
Κοινοποίηση

Θεσσαλονίκη: Δυσοσμία στο κέντρο της πόλης

Ανακοίνωση για την έντονη δυσοσμία

Έντονη είναι η δυσοσμία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με πολλές κλήσεις να δέχεται η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων Enaon EDA από κατοίκους της περιοχής. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας διαβεβαίωσαν ότι, μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, δεν ανιχνεύτηκε κάποια διαρροή φυσικού αερίου. Παράλληλα, η τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Άμεσης Επέμβασης παραμένει διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα στο 8001187878 για οποιαδήποτε αναφορά από τους πολίτες.

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από τη δυσοσμία

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ανέφερε ότι η δυσοσμία εκδηλώνεται περιοδικά στην πόλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, η κατάσταση αποδίδεται σε πολλαπλούς παράγοντες, όπως η απόρριψη διαφορετικών τύπων λυμάτων στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου μετά την έκτη προβλήτα. Σε αυτές τις περιοχές επικρατούν συνθήκες ευτροφισμού που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φυκιών και άλλων μικροοργανισμών, οι οποίοι καταναλώνουν οξυγόνο. Όταν μεσολαβούν υψηλές θερμοκρασίες και νότιοι άνεμοι, η αποσύνθεση κάποιων φυκιών εκλύει οσμές όπως το υδρόθειο, οι μερκαπτάνες και το μεθάνιο, προκαλώντας τη χαρακτηριστική δυσοσμία.

Αντιδράσεις και μέτρα από τις αρχές

Ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν καταγραφεί και στην περιοχή του Κορδελιού, όπου οι κάτοικοι συνδέουν τη δυσοσμία με τις οσμές από τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων. Έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη από το ΑΠΘ και έχουν υλοποιηθεί έργα απομείωσης των στερεών αποβλήτων εντός των εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση των πιθανών οσμών. Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρόλο που μπορεί να παραμένει ένα κομμάτι του προβλήματος, η εμφάνιση των οσμών σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και την κατεύθυνση των ανέμων.

Η οσμή και οι ανησυχίες των κατοίκων

Ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, αφυπηρετήσας καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αν και η οσμή είναι ενοχλητική. Περιέγραψε το φαινόμενο ως φαινόμενο που διαρκεί σχεδόν για λίγες ημέρες και διευκρίνισε ότι μετά από βορείους ανέμους, οι οσμές συνήθως διαλύονται. Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι οι ουσίες που εκλύονται δεν είναι τοξικές και δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία; χαρακτηρίζοντας ο επικρατών άνεμος ως παράγοντα που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.