Εργαστήριο Ποιητικής Γραφής στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Στο πλαίσιο ενός μοναδικού εγχειρήματος που προάγει τη δημιουργικότητα και την έκφραση των κωφών και βαρήκοων ατόμων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσφέρει το εργαστήρι ποιητικής γραφής με τίτλο «Το κύμα μέσα στο μυαλό». Σε αυτό το εργαστήρι, άτομα που γνωρίζουν την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) συνεργάζονται, προκειμένου να εξερευνήσουν τη μαγεία της δημιουργικής γραφής μέσω των νοηματικών εκφράσεων.
Ο τίτλος του εργαστηρίου προέρχεται από το ομότιτλο βιβλίο της Ούρσουλα Λε Γκεν, όπου αναφέρεται πως «μια εικόνα, μια συγκίνηση, δημιουργεί αυτό το κύμα μέσα στο μυαλό […] και γράφοντας […] πρέπει κανείς να το ξαναπιάσει και να το βάλει σε κίνηση». Αυτή η ιδέα, όπως δηλώνει η ποιήτρια και σκηνοθέτιδα Μπρικένα Γκίστο, είναι ιδιαίτερα σχετική με τον τρόπο που οι κωφοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο και εκφράζουν τα συναισθήματά τους στη νοηματική γλώσσα.
Η κ. Γκίστο επισημαίνει τη σημασία της γλωσσικής ποικιλίας στις νοηματικές γλώσσες, όπου οι τονισμοί και οι ρυθμικές διακυμάνσεις παίζουν καίριο ρόλο στην επικοινωνία. «Αυτά τα χαρακτηριστικά εντοπίζονται στο πρόσωπο, στην κίνηση των χεριών και στη διάθεση του σώματος», εξηγεί. Μέσω του εργαστηρίου, στόχος είναι η ανακάλυψη νέων τρόπων γραφής και η δημιουργία ενός ενιαίου γλωσσικού κόσμου.
Η δομή του εργαστηρίου απορρίπτει τους παραδοσιακούς κανόνες και ενθαρρύνει μια συμμετοχική προσέγγιση. «Θα δημιουργούμε στη νοηματική γλώσσα χωρίς το άγχος της σωστής απόδοσης στα ελληνικά. Μόνο στο τέλος θα καταγράψουμε το περιεχόμενο, έτσι ώστε να αναδείξουμε τη μοναδικότητα της νοηματικής γλώσσας», υπογραμμίζει η κ. Γκίστο.
Μια Ευκαιρία Συμπερίληψης και Εξέλιξης
Η ίδια η Μπρικένα Γκίστο, που γεννήθηκε στην Αλβανία και ζει στην Ελλάδα εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, έχει προσωπική εμπειρία με τη νοηματική γλώσσα. Ο ενθουσιασμός της όταν είδε τη νοηματική σε μια περφόρμανς το 2015 ήταν καθοριστικός για την απόφασή της να εμβαθύνει στη γλώσσα αυτή. «Η νοηματική είναι μια συναρπαστική γλώσσα και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία», αναφέρει με έμφαση.
Όπως επισημαίνει, η γνώση της νοηματικής γλώσσας συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και στην καταπολέμηση των κοινωνικών προκαταλήψεων. «Η συμπερίληψη δεν σημαίνει απλώς να αναγνωρίζουμε την ύπαρξη των ατόμων με αναπηρία, αλλά να κατανοούμε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», σημειώνει, ενθαρρύνοντας την κοινωνία να αποδεχθεί και να συμπεριλάβει τους κωφούς ανθρώπους στην καθημερινότητά της.
Λεπτομέρειες για το Εργαστήριο
Το εργαστήρι θα ξεκινήσει το Σάββατο 26 Απριλίου και θα διεξάγεται σε δέκα δίωρες συναντήσεις, κάθε Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 11:00 στο Βασιλικό Θέατρο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι εγγραφές μπορούν να γίνουν μέχρι τις 24 Απριλίου, με μέγιστο αριθμό συμμετοχόντων τα δώδεκα άτομα.
Το εργαστήριο αυτό, συνδυάζοντας την τέχνη του θεάτρου με την ποίηση και τη γλώσσα, ανοίγει νέους δρόμους για την εκφραστικότητα και την αλληλεπίδραση των ατόμων με διαφορετικά γλωσσικά υπόβαθρα, προάγοντας την κοινωνική ενσωμάτωση και την καλλιτεχνική δημιουργία.