Αύξηση Περιστατικών Φυματίωσης στην Ελλάδα το 2023
Με αυξήσεις που φτάνουν το 54%, τα περιστατικά φυματίωσης στην Ελλάδα το 2023 δείχνουν μία ανησυχητική τάση. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, τα δεδομένα αυτά έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, η οποία εορτάζεται στις 24 Μαρτίου.
Οι αναφορές για το 2023 καταγράφουν συνολικά 493 περιπτώσεις φυματίωσης στη χώρα μας. Από αυτές, οι 370 (το 75% του συνόλου) προήλθαν από τις μονάδες υγείας, ενώ οι υπόλοιπες 123 περιπτώσεις (25%) καταγράφηκαν μέσω ενεργητικής εργαστηριακής επιτήρησης, σε επιλεγμένα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Από το σύνολο των δηλωθέντων περιστατικών, το 47% αφορούσε Έλληνες και το 53% αλλοδαπούς. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η συχνότητα δήλωσης της νόσου στην Ελλάδα για το 2023 υπολογίζεται σε 4,71 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2019, όταν η συχνότητα ήταν 4,3 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμό.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου, λόγω των υψηλών ποσοστών υποδήλωσης, ο αριθμός αυτός θεωρείται ότι υποεκτιμά 3-5 φορές το πραγματικό φορτίο της νόσου στη χώρα.
Παγκόσμια Εικόνα της Φυματίωσης
Η φυματίωση παραμένει μία από τις πιο σημαντικές απειλές για τη δημόσια υγεία, όπως δηλώνει η ανακοίνωση. Το 2023, η νόσος ήταν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από λοιμώδη νόσο, επανερχόμενη στην κορυφή μετά από τρία χρόνια πανδημίας COVID-19. Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από φυματίωση, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους να καταγράφονται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο φέρει λανθάνουσα μορφή της νόσου, χωρίς όμως να νοσεί ενεργά.
Νοσοκομειακή Φροντίδα και Πρόληψη
Το Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου», το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως «Σανατόριο Αβεστοχωρίου», είναι το κέντρο αναφοράς για τη φυματίωση στη Βόρεια Ελλάδα. Στην Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και το Πνευμονολογικό Τμήμα ΕΣΥ, 40-50 ασθενείς νοσηλεύονται ετησίως. Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των κλινικών πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 1.500 επισκέψεις, περιλαμβάνοντας επανελέγχους ασθενών με ενεργή φυματίωση, καθώς και ελέγχους περιβάλλοντος και προληπτικής φύσης.
«Η φυματίωση είναι νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί», σημειώνει η ανακοίνωση. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ατόμων με ενεργή νόσο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διακοπή της μετάδοσης. Επίσης, η χορήγηση προληπτικής θεραπείας σε άτομα με λανθάνουσα μορφή της νόσου είναι απαραίτητη. Οι ειδικοί του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις Πνευμονολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου παίρνουν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της φυματίωσης στη Βόρεια Ελλάδα.