Εορταστική Προετοιμασία στην Θεσσαλονίκη
Με περισσότερα από 324.000 κιλά τσουρεκιού έτοιμα προς διάθεση, οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης είναι πανέτοιμοι να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς ενόψει των εορτών του Πάσχα. Αν και η τρέχουσα κίνηση είναι υποτονική, οι επαγγελματίες του τομέα δείχνουν αισιοδοξία. Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια και ο επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, επισημαίνουν την προετοιμασία τους για την παραδοσιακή γλυκιά προσφορά του Πάσχα. Η εκτίμηση τους είναι ότι ο «βασιλιάς» των γλυκών θα έχει κομβικό ρόλο στο εορταστικό τραπέζι φέτος.
Οι αρτοποιοί έχουν προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα υλικά, εξασφαλίζοντας ότι τα τσουρέκια τους θα είναι αφράτα και γευστικά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, από τη Μεγάλη Δευτέρα οι φούρνοι θα αρχίσουν να λειτουργούν εντατικά για την παραγωγή τσουρεκιών, εναρμονισμένα με τις παραδοσιακές συνταγές.
Αύξηση της Παραγωγής και Προσιτές Τιμές
Αναμένεται ότι τα 580 αρτοποιεία του νομού θα παραγάγουν τουλάχιστον 300 κιλά πασχαλινά τσουρέκια το καθένα, με την κ. Κουκουμέρια να εκφράζει την ελπίδα ότι η αγορά θα κινηθεί καλύτερα και ότι οι αρτοποιοί θα χρειαστεί να παραγάγουν περισσότερα προϊόντα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η τρέχουσα κίνηση είναι 50% λιγότερη σε σύγκριση με πέρυσι, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά παρατηρεί απούλητα ψωμιά. Προσθέτει ότι παλιότερα η περίοδος της νηστείας ήταν ευνοϊκή για τους αρτοποιούς, μια τάση που έχει ανατραπεί φέτος.
Η τιμή του τσουρεκιού θα κυμαίνεται φέτος μεταξύ 13,5 και 15 ευρώ το κιλό, με μικρή αύξηση για τα γεμιστά τσουρέκια. Ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν προτίμηση στα παραδοσιακά τσουρέκια, που αντιπροσωπεύουν το 5%-8% της συνολικής διάθεσης προϊόντων.
Ποιότητα και Γευστικότητα από τους Ζαχαροπλάστες
Από την πλευρά τους, οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης είναι επίσης έτοιμοι να διανείμουν περισσότερα από 150.000 κιλά τσουρέκια, με τον Μάριο Παπαδόπουλο να δηλώνει ότι η ποιότητα των προϊόντων τους είναι αδιαμφισβήτητη. Οι ζαχαροπλάστες προσβλέπουν σε μια γλυκιά και γιορτινή περίπτωση, που θα ανταγωνίζεται τις προσφορές των υπεραγορών. Αν και η πασχαλινή κίνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να προετοιμάζονται από τη Μεγάλη Τρίτη.
Οι τιμές για το απλό τσουρέκι θα κυμαίνονται από 12 έως 16 ευρώ το κιλό, ενώ τα γεμιστά θα πωλούνται μεμονωμένα, ανάλογα με το βάρος και τον στολισμό τους. Επιπλέον, οι ζαχαροπλάστες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα σοκολατένιων αβγών, που θα είναι πιο οικονομικά σε σύγκριση με τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.
Δημιουργικές Λύσεις για το Σπίτι
Σε όλους τους καταναλωτές που επιθυμούν να ετοιμάσουν το τσουρέκι τους στο σπίτι, οι αρτοποιοί προσφέρουν την επιλογή έτοιμης ζύμης. Έτσι, οι νοικοκυρές θα μπορούν να το φουσκώσουν και να το ψήσουν, παίρνοντας όλα τα εύσημα για την επιτυχία της διαδικασίας. Οι επικεφαλής των αρτοποιών και ζαχαροπλαστών διαβεβαιώνουν ότι θα κρατήσουν μυστική τη διαδικασία, προσφέροντας στις οικογένειες τη δυνατότητα να απολαύσουν φρέσκο τσουρέκι με ιδιαίτερο άρωμα.