www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Η συγκλονιστική θεατρική μεταφορά της αληθινής ιστορίας της Σπυριδούλας από τη δεκαετία του 1950

1d3ce902134c5dc02491bffad0e825d0 no watermark
Κοινοποίηση

Θεσσαλονίκη: Θεατρική Παράσταση για την Ιστορία της Σπυριδούλας

Η Σπυριδούλα, μια 12χρονη υπηρέτρια, υπήρξε θύμα κακοποίησης από ένα ζευγάρι στην κατοικία του οποίου εργάζονταν τη δεκαετία του 1950. Η ιστορία της, περιλαμβάνοντας μια φοβερή πράξη φρίκης κατά την οποία το ζευγάρι την «σίδερωσε», συνεχίζει να εμπνέει το θάρρος ενάντια στη βία και τις αδικίες.

Η Νεφέλη Μαϊστράλη συνέγραψε το θεατρικό έργο «Σπυριδούλες», βασισμένο σε αυτή την αληθινή ιστορία. Το έργο αναφέρεται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Ματαράγκα Αγρινίου, όταν η Σπυριδούλα μετακόμισε στον Πειραιά για να εργαστεί σε ένα ευημερούν σπίτι. Για δύο συνεχή χρόνια, υπήρξε θύμα σωματικής και ψυχικής κακοποίησης, μέχρι που τελικά κανείς δεν είχε αμφιβολία για την κατάσταση της όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η ομάδα 4Frontal προχώρησε στη μεταφορά της ιστορίας αυτής σε θεατρική παράσταση, η οποία, μετά την επιτυχία της στο Φεστιβάλ Αθηνών 2023 και τις συνεχείς sold out παραστάσεις στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη για έξι παραστάσεις από τις 7 έως τις 11 Μαΐου στο Metropolitan: The Urban Theater.

Ο Θανάσης Ζερίτης, σκηνοθέτης της παράστασης μαζί με τον Χάρη Κρεμμύδα, δήλωσε: «Το έργο στοχεύει στο να αναδείξει όλα εκείνα τα κορίτσια που βρέθηκαν σε σπίτια ως υπηρέτριες τη δεκαετία του ’50 και ’60 στην Ελλάδα. Επίσης, θέλουμε να κάνουμε αναφορά σε όλες εκείνες τις γυναίκες που θυσιάζουν τα όνειρά τους για να ζήσουν, εργασίες υπό δυσμενείς συνθήκες». Υπογραμμίζει τη σημασία της θέασης αυτής των ιστοριών που διαμορφώνουν κοινωνικά ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα.

Η παράσταση της Νεφέλης Μαϊστράλη ενσωματώνει στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου, σύγχρονης ελληνικής μουσικής και δραματουργίας. Επικεντρώνεται στις Σπυριδούλες, σε ρόλο χορού, επιδιώκοντας να επαναφέρει την αρχαία ελληνική τραγωδία σε σύγχρονα πλαίσια. «Ο χορός είναι οι Σπυριδούλες που σχολιάζουν με πλούσια συμβολικά χαρακτηριστικά την καθημερινότητά τους», εξηγεί ο κ. Ζερίτης.

Στην παράσταση, περιλαμβάνεται και μία παράβαση που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, αναδεικνύοντας αληθινές ιστορίες γυναικών που εργάζονται σήμερα ως οικιακές εργαζόμενες. Το συγκρότημα Θραξ Πανκc έχει συνθέσει μουσική για το έργο, προσδίδοντας του μια σύγχρονη αίσθηση.

Οι στίχοι του κομματιού κρούουν τη συνείδηση: «Κορίτσια 12 χρονών, παιδιά του κόσμου όλου / που σας βιάσαν την ψυχή άνθρωποι του διαβόλου / πάρτε στα χέρια το σπαθί, βγάλετε φωνή, φωνάξτε / λευτερωθείτε από τη σκλαβιά και τα νερά ταράξτε». Αυτοί οι στίχοι συγκινούν τον Θανάση Ζερίτη, καθώς του θυμίζουν την 12χρονη από τον Κολωνό, κάτι που δείχνει τους αυτόματους συνειρμούς που αυτές οι ιστορίες προξενούν.

Ο κ. Ζερίτης δηλώνει περήφανος για την απήχηση που έχει η παράσταση και το γεγονός ότι κάθε φορά πετυχαίνουν μια πολιτική πράξη. «Το έργο έχει σημεία που προκαλούν αντιδράσεις μέσα στο θέατρο και το χειροκρότημα είναι ιδιαίτερα θερμό. Ο κόσμος θέλει να δείξει τη συμπαράστασή του στην προβληθείσα θεματική». Η παράσταση, κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών, θα πραγματοποιηθεί στο Metropolitan: The Urban Theater στην Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, με παραστάσεις την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 20:00, την Πέμπτη και Παρασκευή 8 και 9 Μαΐου στις 21:00, το Σάββατο 10 Μαΐου δύο παραστάσεις στις 18:00 και 21:00 και την Κυριακή 11 Μαΐου στις 20:00.