Πορεία Διαμαρτυρίας για τα Εργασιακά Δικαιώματα στη Θεσσαλονίκη
Λίγο πριν το μεσημέρι, η πορεία από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) ξεκίνησε με έντονη συμμετοχή πολιτών. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν εκπρόσωποι σωματείων που κρατούσαν τα στεφάνια έτοιμα για κατάθεση στο μνημείο της συμβολής των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, σημείο μνήμης για τα γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν τον Μάη του ’36.
Πριν την έναρξη της πορείας, εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και μέλη εργατικών σωματείων συγκεντρώθηκαν έξω από το ΕΚΘ, με κεντρική διεκδίκηση την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σκοπός της συγκέντρωσης είναι να τιμήσουν τη μνήμη και τους αγώνες όσων θυσιάστηκαν για τα εργατικά δικαιώματα, τα οποία απολαμβάνουμε σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, διεκδικώντας εργασιακή αξιοπρέπεια, δίκαιες αμοιβές και καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι συμμετέχοντες εκπροσωπούσαν ένα ευρύ φάσμα κλάδων της αγοράς εργασίας. Το κάλεσμα για την πορεία δόθηκε στις 10:30 το πρωί, με προορισμό το μνημείο στην Πλατεία Καπνεργάτη, όπου και προβλέπεται κατάθεση στεφάνων.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, σε δηλώσεις του τόνισε τη σημαντικότητα της ημέρας: «Είναι υποχρέωσή μας να αποτίουμε φόρο τιμής στους εργαζόμενους που εξεγέρθηκαν τόσο στο Σικάγο όσο και στη χώρα μας για τις διεκδικήσεις που σήμερα θεωρούμε δεδομένες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συμπληρώνοντας, δήλωσε ότι τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται υπό επίθεση. «Το πενθήμερο, το οχτάωρο, η Κυριακάτικη αργία και η κοινωνική δικαιοσύνη συναντούν προκλήσεις», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «η αγωνία για την χρηματοοικονομική σταθερότητα των οικογενειών μας είναι διάχυτη. Διεκδικούμε το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε άμεσα τις συνθήκες εργασίας μας με τους εργοδότες». Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Σήμερα τιμάμε τα θύματα του αγώνα των εργατών», δήλωσε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «τα δικαιώματα στην εργασία είναι επίκαιρα, καθώς η Ελλάδα πλήττεται από χαμηλούς μισθούς και υψηλό αριθμό εργατικών ατυχημάτων. Σε μια χώρα κακής διαχείρισης, όπως η Ελλάδα του κυρίου Μητσοτάκη, τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να είναι σε κεντρική θέση», σημείωσε, αναφερόμενος και στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στην αποπομπή του πρώην προέδρου των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια, κάνοντας λόγο για προκλητικές ενέργειες εις βάρος των συνδικαλιστών. «Η απόλυσή του μία μέρα πριν από την Πρωτομαγιά είναι λυπηρή και υποδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην σημερινή συγκέντρωση συμμετείχαν, πέρα από πολιτικούς εκπροσώπους, και εκπρόσωποι επαγγελματικών σωματείων, καθώς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κάτι που καταδεικνύει τη σημασία της ημέρας στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
Κατάθεση Στεφάνων
Η κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε στο μνημείο πεσόντων εργατών, το οποίο βρίσκεται έξω από τον σταθμό «Βενιζέλου». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτοδιοικητικοί καθώς και μέλη από εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, αποδίδοντας φόρο τιμής στους εργαζόμενους που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους. Η συμμετοχή αυτή επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη ανάγκη για δράση και αλληλεγγύη στον κόσμο της εργασίας.