www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝΕΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός για Φεστιβάλ και Συναυλίες Χωρίς Πλαστικά και με Κομποστοποίηση

Cdb72a21ae90f7fbc7d7261647d564dc no watermark
Κοινοποίηση

Στρατηγικές για Φεστιβάλ Χωρίς Απόβλητα στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια, αποτσίγαρα και αποφάγια μένουν πίσω από τους επισκέπτες φεστιβάλ και εκδηλώσεων, κυρίως υπαίθριων, που ξεκινούν αυτή την περίοδο και πληθαίνουν το καλοκαίρι. Η **διαχείριση των αποβλήτων** είναι ένα όλο και πιο επιτακτικό ζήτημα. Πώς μπορούμε να επιτύχουμε την αειφορική διοργάνωση φεστιβάλ και άλλων μαζικών εκδηλώσεων κάτω από το πρίσμα της μηδενικής παραγωγής αποβλήτων;

Η ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα έχει γίνει πιο επιτακτική τα τελευταία χρόνια, καθώς η περιβαλλοντική κρίση έρχεται στο προσκήνιο. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ανακοίνωση του διάσημου βρετανικού συγκροτήματος Coldplay, το οποίο δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι μείωσε το αποτύπωμα άνθρακα της περιοδείας του κατά 59% σε σχέση με την προηγούμενη, ακολουθώντας τη δέσμευση του frontman Κρις Μάρτιν να μην περιοδεύσει ξανά, εκτός αν γίνει με βιώσιμο τρόπο.

Για να ανοίξει η συζήτηση γύρω από τις οργανώσεις μηδενικών αποβλήτων στην Ελλάδα, όπου απουσιάζουν η κατάλληλη εμπειρία και το νομικό πλαίσιο, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης κυκλοφόρησε την έκδοση «Σχεδιάζοντας zero waste φεστιβάλ και άλλες μαζικές εκδηλώσεις – Τα πρώτα βήματα», με συγγραφέα τη δασολόγο Βικτώρια Δάτση. Σύμφωνα με την υπεύθυνη προγραμμάτων Οικολογίας του Ιδρύματος, Αγάπη Τσαμπάζη, τα φεστιβάλ και οι μεγάλες συναυλίες αποτελούν μικρογραφία του προβλήματος της υπερκατανάλωσης πλαστικού μίας χρήσης, καθώς παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Αφού δεν υπάρχει κάποιο συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο για τις μεγάλες εκδηλώσεις, και η συζήτηση δεν έχει ανοίξει προς αυτή την κατεύθυνση, αποφασίσαμε στο Ίδρυμα να εστιάσουμε στο θέμα των μηδενικών αποβλήτων με μία βιβλιογραφική έρευνα», δήλωσε η κ. Τσαμπάζη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη του κάθε διοργανωτή και απαιτεί συνεργασία με ιδιώτες ή τον δήμο. Αξιοσημείωτος είναι και ο ρόλος της εκπαίδευσης σε περιβαλλοντικά θέματα για τους επισκέπτες. «Στο Βερολίνο συμμετείχα σε φεστιβάλ όπου δεν υπήρχε πλαστικό μίας χρήσης. Όλα τα σκεύη ήταν επαναχρησιμοποιούμενα, ως αποτέλεσμα της απουσίας εναλλακτικής», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της νομοθεσίας και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών.

Η κ. Τσαμπάζη θεωρεί ότι ένα φεστιβάλ που προάγει τη μηδενική παραγωγή αποβλήτων θα μπορούσε να είναι και ένα πολύ καλό μάρκετινγκ για την προσέλκυση επισκεπτών. Αν και δεν μπορεί να υπάρξει φεστιβάλ με εντελώς μηδενικά απορρίμματα, σίγουρα μπορεί να υπάρξει σημαντικός περιορισμός τους. Αναγνωρίζει δε ότι οι πολυάριθμοι παράγοντες που εμπλέκονται, όπως οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι διοργανωτές, οι καλλιτέχνες και το κοινό, απαιτούν συνεργασία για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Δράσεις Αειφορίας στο Thessaloniki Street Food Festival

Κατά τη διάρκεια του φετινού Thessaloniki Street Food Festival, που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 25 Μαΐου στον προαύλιο χώρο της ΔΕΘ, θα υλοποιηθούν πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από την αειφορία. Επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, η συλλογή τηγανέλαιων και φαγητών είναι μερικές από αυτές. Ο Δημήτρης Καλέμης, αρχιτέκτονας και μέλος της διοργανώτριας εταιρείας SOULFOOD, τόνισε ότι το φεστιβάλ εισάγει ποτήρια πολλαπλών χρήσεων, διακοσμημένα με τα λογότυπα του φεστιβάλ, ενώ θα δημιουργηθούν ειδικοί κάδοι για ανακύκλωση των πλαστικών ποτηριών μίας χρήσης.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η δημιουργία βιοκαύσιμου από τη συλλογή τηγανέλαιων και υπολειμμάτων φρούτων για την τροφοδότηση γεννήτριας και παραγωγή ρεύματος. Για πρώτη φορά, θα εγκατασταθούν καφέ κάδοι, προορισμένοι για κομποστοποίηση υπολειμμάτων φαγητού. Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την αειφορία και την επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Τα βήματα προς ένα Φεστιβάλ Χωρίς Απόβλητα

Στην έκδοση του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, επισημαίνεται ότι οι επισκέπτες σε εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας συχνά καταναλώνουν ποτά και φαγητό σε συσκευασίες που καταλήγουν στα σκουπίδια. Πολλά από αυτά είναι υλικά μη ανακυκλώσιμα και συντελούν στην οπτική ρύπανση και στην επιδείνωση της περιβαλλοντικής κρίσης. Η απορρίψη των αποτσίγαρων, που απαιτούν μέχρι 15 χρόνια για να διαλυθούν, είναι επίσης μια σοβαρή πηγή ρύπανσης.

Η μετάβαση σε διοργάνωση μηδενικών αποβλήτων δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία, αλλά και μία πολιτιστική αλλαγή. Απαιτεί την αλλαγή νοοτροπίας και ενημέρωσης των επισκεπτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορριμμάτων, ώστε όχι μόνο να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των εκδηλώσεων, αλλά και να διαμορφωθεί μια νέα γενιά καταναλωτών που είναι πιο συνειδητοποιημένη και ευαίσθητη απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα.