Στον εισαγγελέα οι 28 συλληφθέντες εμπλεκόμενοι σε ακροδεξιά εγκληματική οργάνωση
Σήμερα, οι 28 συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν με υπόβαθρο ακροδεξιάς συλλογικότητας οδηγούνται ενώπιον του εισαγγελέα. Η συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να έχει διαπράξει βιαιοπραγίες με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ληστείες, κλοπές και πολλές άλλες παράνομες ενέργειες. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια λίγο μετά τις 10:00, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους, με έναν εξ αυτών να εκφωνεί τη φράση «Ζήτω η Ελλάδα ρε» κατά την είσοδό τους.
Η σύνθεση της ομάδας και οι ηλικίες τους
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης με την ονομασία «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» ή «DEFEND SALONICA». Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι περίπου το ήμισυ των συλληφθέντων είναι ανήλικοι, ενώ υπάρχει και ένας ακόμη ανήλικος που έχει ταυτοποιηθεί, αλλά δεν έχει συλληφθεί καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό. Η στρατολόγηση ανηλίκων από τους ενήλικες μπορεί να υποδεικνύει την προσπάθεια της οργάνωσης να διευρύνει τη βάση της και να επηρεάσει τη νεολαία.
Σημαντική αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, μετά από πολύμηνη έρευνα που αποκάλυψε την εμπλοκή των συλληφθέντων σε πληθώρα αξιόποινων πράξεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν υποδεικνύουν ότι οι δράστες λειτουργούσαν οργανωμένα, τόσο ως φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί όσο και ως απλοί συνεργοί σε ποικιλία εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Προηγούμενα περιστατικά και απασχόληση των Αρχών
Οι πληροφορίες που προκύπτουν από την αστυνομική έρευνα δείχνουν ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, όπως το Σεπτέμβριο του 2021 στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου είχαν επιτεθεί σε μέλη φοιτητικών παρατάξεων κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας έξω από σχολείο.
Διαδικτυακή δραστηριότητα και προπαγάνδα
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για την επικοινωνία τους. Διατηρούσαν πολλούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων προέβαλαν την ακροδεξιά ρητορική τους καθώς και τα «κατορθώματα» τους. Αυτές οι διαδικτυακές δραστηριότητες ενδέχεται να ενθαρρύνουν άλλους να συμμετάσχουν στη δράση τους και να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου και μισαλλοδοξίας στην κοινωνία.
Η κατάσταση αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων κατά της ρατσιστικής βίας και των εγκληματικών οργανώσεων που επηρεάζουν τη νεολαία και την κοινωνία στο σύνολό της.