Εργαστήριο Ρομποτικής για Παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού στην Θεσσαλονίκη
Ένα πρότυπο βιωματικό εργαστήριο ρομποτικής σχεδιάζεται ειδικά για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού με σκοπό την υποστήριξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων τους. Το RoboAutism έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τεχνολογικά εργαλεία για την ανάπτυξη ικανοτήτων όπως η κοινωνική αλληλεπίδραση, η αυτοέκφραση, η συγκέντρωση και η δημιουργική σκέψη. Μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων, ελεύθερου πειραματισμού και καθοδηγούμενης μάθησης, το εργαστήριο προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο της ρομποτικής σε ένα περιβάλλον απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.
Το εγχείρημα εμπνεύστηκε από την εκπαιδευτικό Πληροφορικής, Μαρία Στρίκου, και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου. «Διδάσκω στη δημόσια εκπαίδευση σχεδόν 20 χρόνια και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη ρομποτική. Με τους μαθητές μου έχουμε συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ, κερδίζοντας πολλές διακρίσεις. Η ιδέα του RoboAutism προήλθε από την παρατήρηση ότι τα παιδιά με νευροδιαφορετικότητα είναι πολύ πιο προσηλωμένα και συνεργάσιμα όταν συμμετέχουν σε ρομποτική σε τυπικές σχολικές τάξεις. Έτσι, σκέφτηκα ότι τα οφέλη θα ήταν πολύ περισσότερα αν το πρόγραμμα μεταφερόταν σε μια πιο προσαρμοσμένη και υποστηρικτική συνθήκη με λιγότερα παιδιά που έχουν παρόμοιες ανάγκες» εξήγησε η κ. Στρίκου.
Αυτό το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 ετών, με τις ομάδες να αποτελούνται από έως τρία άτομα. Κάθε εργαστήριο έχει τρία αντικείμενα. «Το πρώτο εργαστήριο επικεντρώνεται στη ρομποτική, το δεύτερο αφορά παιδιά με προγενέστερη γνώση της ρομποτικής, ενώ για τα παιδιά με πιο καλλιτεχνικές κλίσεις θα υπάρχει εργαστήριο με 3D σχεδίαση και εκτύπωση», σημείωσε η κ. Στρίκου.
Η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, Αναστασία Λιβανίου, προσθέτει ότι «η ρομποτική μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο επικοινωνίας και έκφρασης, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αναπτύξουν δημιουργικές δεξιότητες σε ένα παιχνιδιάρικο περιβάλλον». Αναφερόμενη στη διάρκεια των εργαστηρίων, δήλωσε ότι θα διαρκούν περίπου μία ώρα και 15 λεπτά, επισημαίνοντας ότι ο στόχος δεν είναι μόνο η απόκτηση τεχνικών γνώσεων, αλλά και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.
Η παιδοψυχίατρος Φανή Σιαμούλη, αναφέρθηκε στους ειδικούς τρόπους με τους οποίους τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού κοινωνικοποιούνται και αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις του κόσμου γύρω τους. «Όλα τα παιδιά μαθαίνουν βιωματικά και ιδιαίτερα τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, εμβαθύνουν σε ό,τι τα ενδιαφέρει. Ένα οργανωμένο εργαστήριο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την εξέλιξή τους και να βοηθήσει στην ανάπτυξή τους» υπογράμμισε.
Το Σάββατο 26 Απριλίου, οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου RoboAutism θα διοργανώσουν ανοιχτή εκδήλωση στον χώρο τους (Ηνιόχου & Κοντού Κωνσταντίνου, Εύοσμος), όπου οι γονείς και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που προσφέρει το εργαστήριο.