Alumil και οι Προκλήσεις στην Παγκόσμια Αγορά Μετάλλων
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL, Γιώργος Μυλωνάς, εκφράζει την ανησυχία του ότι η επιβολή δασμών επί των εισαγωγών από την κυβέρνηση Τραμπ πιθανόν να προκαλέσει ένα σημαντικό «κενό» στην αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, αναμένεται ότι «όλοι θα αναβάλλουν αποφάσεις, όλοι θα περιμένουν», γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση των επιχειρηματικών στρατηγικών. Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται η ALUMIL.
Ο κ. Μυλωνάς εστιάζει στον τομέα του αλουμινίου, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται από τις εισαγωγές λόγω της περιορισμένης παραγωγής. Αναφερόμενος στα προϊόντα τύπου commodity, τονίζει ότι αυτά είναι πολύ ευαίσθητα στις διακυμάνσεις των τιμών. Ωστόσο, η ALUMIL δεν συμμετέχει στην αμερικανική αγορά με τέτοιου είδους προϊόντα, αλλά προσφέρει πρωτοποριακά, αρχιτεκτονικά κουφώματα με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Η Πίεση της Κίνας και οι Ευρώπες Αγορές
Σχετικά με τις ευρωπαϊκές αγορές, ο κ. Μυλωνάς προειδοποιεί ότι η Κίνα φαίνεται να προσπαθεί να εντείνει την πίεση στον τομέα των μετάλλων, επηρεάζοντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η ALUMIL παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βελτιώνει συνεχώς την ανταγωνιστικότητά της με αλλαγές στα προϊόντα και τις διαδικασίες της. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και την πανδημία, τονίζει τη σημασία μιας στρατηγικής εξωστρέφειας και ευελιξίας, επισημαίνοντας ότι αυτή η προσέγγιση τους επιτρέπει να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε αγοράς.
Μάλιστα, η εταιρεία κατάφερε να παραμείνει ανταγωνιστική ακόμα και με υψηλές δασμολογικές επιβαρύνσεις, όπως το 26% στην Ινδία. Η καινοτομία είναι κρίσιμη για να δημιουργηθεί σοβαρή προστιθέμενη αξία στο προϊόν, γεγονός που επιτρέπει στον κ. Μυλωνά να απευθύνεται στις διεθνείς αγορές.
Επενδύσεις στο Μέλλον
Η ALUMIL συνεχίζει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες, ανθρώπινο δυναμικό και καινοτόμα προϊόντα, στοχεύοντας στη διεθνή ανάπτυξη και τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην αγορά του αλουμινίου. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η ζήτηση παραμένει ισχυρή με ελλείψεις που φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια κατοικίες στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση προσφέρει ευκαιρίες για τον κατασκευαστικό τομέα, ενισχύοντας τη θετική προοπτική για εταιρείες όπως η ALUMIL. «Μέσα από την εξωστρέφεια και με τοπικές παραγωγικές μονάδες σε στρατηγικές αγορές, η ALUMIL παραμένει ευέλικτη και ανταγωνιστική, παρά τις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις» υπογραμμίζει ο κ. Μυλωνάς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και η ALUMIL δεν θεωρείται αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, το 90% του συνολικού τζίρου της προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, γεγονός που ενισχύει τη στρατηγική της. Με αυτές τις αναγνώσεις και στρατηγικές προοπτικές, η ALUMIL κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία, συνεχίζοντας να επενδύει στην ποιότητα και την καινοτομία.