Διαδοχικές Συναντήσεις της Κίνησης Πολιτών με ΤΕΕ/ΚΜ και ΒΕΘ
Αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών, αποτελούμενη από κορυφαίους επιστήμονες και πολιτικούς, όπως ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο Γιώργος Λιτσαρδάκης, καθηγητής Πολυτεχνείου, ο Γιάννης Μαγκριώτης, πρώην βουλευτής και υπουργός, πολιτικός αναλυτής, ο Γιάννης Ξενίδης, καθηγητής του Πολυτεχνείου, και ο Νίκος Παπαμίχος, Χωροτάκτης Πολεοδόμος, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΚΜ, Ηλία Περτσινίδη, καθώς και με τη Διοικούσα Επιτροπή του. Στη συνέχεια, συνάντησαν τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Μάριο Παπαδόπουλο, και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, η αντιπροσωπεία παρουσίασε τις θέσεις της, τονίζοντας την ανάγκη για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης που να διευκολύνει τη Θεσσαλονίκη. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά τους σε δύο κύρια επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί από τους υποστηρικτές του σχεδίου για τη ΔΕΘ κατά την τελευταία δεκαετία: το πρώτο αφορά στη διαθεσιμότητα δημόσιων κεφαλαίων και το δεύτερο στη θεσμική παρουσίαση μελετών και επενδυτών.
Αρχικά, το επιχείρημα που προτάθηκε το 2013 έλεγε ότι λόγω των μνημονίων δεν υπάρχουν δημόσιοι πόροι για την υλοποίηση του σχεδίου, επομένως έπρεπε να κατασκευαστεί η νέα ΔΕΘ στον ίδιο χώρο με ιδιωτικά κεφάλαια, προσφέροντας παράλληλα κίνητρα στους εργολάβους του Real Estate, όπως ένα ξενοδοχείο, επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο, καθώς και παρκινγκ 2.500 θέσεων.
Το δεύτερο επιχείρημα που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει ότι τώρα που υπάρχουν μελέτες και επενδυτές, η προηγούμενη λύση δεν πρέπει να συζητηθεί. Ωστόσο, όπως τονίζει η Κίνηση Πολιτών, ούτε μελέτες υπάρχουν ούτε επενδυτές, ενώ η εκτίμηση κόστους του σχεδίου έχει εκτοξευθεί από 124 εκατομμύρια ευρώ σε 370 εκατομμύρια ευρώ, με την πλειοψηφία των χρημάτων να προέρχονται από το δημόσιο. Αναρωτώνται μάλιστα πώς μπορεί να καθορίζεται αυθαίρετα η ολοκλήρωση του έργου για το 2031 και ποιες είναι οι προοπτικές με βάση την υπάρχουσα έλλειψη μελετών.
Στην ερώτηση γιατί πρέπει να διατηρηθεί η ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επισημαίνουν ότι ίσως είμαστε η μοναδική πόλη στον κόσμο που θα επιμείνει σε αυτό. Προβάλουν την ανάγκη να αφαιρεθούν οι εμπορικές κατασκευές από το σχέδιο, δημιουργώντας χώρο για ένα αξιοπρεπές πάρκο προς όφελος όλων των πολιτών. Μάλιστα, αναφέρουν ότι η Θεσσαλονίκη αναζητά επιπλέον χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, βρίσκεται σε ανάπτυξη.
Η πρόταση της Κίνησης Πολιτών είναι απλή και άμεση: Να αναπλαστούν μερικά από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της ΔΕΘ για τη διοργάνωση μη οχλούσων εκθέσεων, ενώ οι οχλούσες εκθέσεις να μεταφερθούν στο δημόσιο χώρο στη Σίνδο, που είχε ήδη προγραμματιστεί για την EXPO 2008. Αυτός ο χώρος είναι προσβάσιμος και δίπλα σε σημαντικούς οδικούς άξονες, μειώνοντας την ανάγκη για απαλλοτριώσεις και επικίνδυνες καταστάσεις που προέρχονται από τη συμφόρηση του κέντρου.
Η Κίνηση Πολιτών καλεί όλους να αναλογιστούν τη σημασία του πράσινου χώρου στην πόλη μας και την ανάγκη να προχωρήσουμε σε βιώσιμες λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων. Εν κατακλείδι, επισημαίνει την ανάγκη για μια συνολική στρατηγική που θα οδηγεί σε μια ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.