www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θ. Κολοκοτρώνης: Ένα Κίνημα με Προοπτική – Οι Αλληλογραφίες του Γέρου του Μοριά πριν τη Μάχη των Δερβενάκηων

9d16c741be7e5f29f22ce35c1116ac36
Κοινοποίηση

Έκθεση σπάνιων κειμηλίων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Μία από τις πιο συγκλονιστικές επιστολές που φέρει την υπογραφή του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, προτού ηγηθεί στην αντιμετώπιση της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια, εκτίθεται στο Διοικητήριο, συνοδευόμενη από μια σειρά σπάνιων κειμηλίων που σχετίζονται με τον επαναστατικό αγώνα.

Η εν λόγω επιστολή αποτελεί ανεκτίμητο ντοκουμέντο που συντάχθηκε από τον Γέρο του Μοριά και απευθύνεται στους οπλαρχηγούς, λίγο πριν την εκκίνηση μίας από τις κορυφαίες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία κατέληξε σε νίκη για τους Έλληνες και σε σοβαρές ήττες για τις οθωμανικές δυνάμεις υπό τον αρχιστράτηγο Μαχμούτ πασά Δράμαλη.

Μέσα από την επιστολή, ο Κολοκοτρώνης ενημερώνει τους οπλαρχηγούς για τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων και αναφέρει ότι έχει ήδη επιτύχει να αποκλείσει τα στρατεύματά τους στο Δερβενάκι. «Σήμερον έστειλα και έπιασα το Ντερβενάκι και τους έκοψα το πασάγιο… Εκείνους προσμένω και θα κάνω κίνημα», γράφει χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτα εκθέματα της Έκθεσης

Αξιοσημείωτο εκτός από τις επιστολές του Γέρου του Μοριά, είναι ο χειρόγραφος όρκος του Δημητρίου Πλαπούτα, ο οποίος εκτίθεται για πρώτη φορά στο ΥΜΑΘ, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Επανάσταση 1821: Ο Αγώνας για την Παλιγγενεσία».

Ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας δήλωσε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη στην 204η επέτειο από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία. Μέσω των εκθεμάτων αυτών, η ιστορία και οι ήρωες του 1821 αναβιώνουν και γίνονται προσιτοί στο κοινό, με σκοπό να διατηρηθεί η εθνική μνήμη ζωντανή και άσβεστη.

Επιπλέον, η έκθεση διαθέτει αυθεντικά κειμήλια, όπως μια φουστανέλα του Σουλιώτη οπλαρχηγού Γιωργάκη Τσέλη, παραδοθείσα από την οικογένειά του, καθώς και αντίγραφα στολών των Αγωνιστών του 1821. Ο πέλεκυς του Γεώργιου Καραϊσκάκη, το γιαταγάνι του Κωνσταντή Κανάρη και το τάσι του Νικηταρά προέρχονται από συλλογές αξιόπιστων φορέων και ιδιωτικών συλλογών.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να δουν εφημερίδες της εποχής της Επανάστασης, σημαντικά κειμήλια και έργα τέχνης από τον 18ο και 19ο αιώνα. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται έργα διακεκριμένων ζωγράφων όπως του Βασίλη Μπόττα, του Αλέξανδρου Καγιά και του Λάζαρου Πάντου που αποτυπώνουν σκηνές από τις ναυμαχίες της Επανάστασης και θρησκευτικά θέματα από το Άγιο Όρος.

Διάρκεια και επισκεψιμότητα της Έκθεσης

Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 19 Μαρτίου, θα είναι επισκέψιμη επτά ημέρες την εβδομάδα στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του ΥΜΑΘ έως και τα τέλη Ιουνίου του 2025, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, το ΥΜΑΘ παραμένει σε ανοιχτές πύλες για όλους τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν την περήφανη κληρονομιά της Ελληνικής Επανάστασης.