Η Art Thessaloniki International Contemporary Fair: Μια γιορτή της σύγχρονης τέχνης
Η Art Thessaloniki International Contemporary Fair αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, αλλά για τη σύγχρονη τέχνη σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, που επισκέφθηκε την 8η Art Thessaloniki στα περίπτερα 8, 9 και 10 της ΔΕΘ-Helexpo, υπογράμμισε τη σημασία της έκθεσης, τονίζοντας: “Η Θεσσαλονίκη δεν σταματά ποτέ να είναι μπροστά στον πολιτισμό μας.”
Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Φωτήλας τόνισε: “Αυτή η έκθεση αποτελεί έναν μεγάλο σταθμό για τη σύγχρονη τέχνη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ευχαριστούμε όλους όσοι εργάζονται για αυτή την έκθεση. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του υπουργείου μας στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού.”
Η εκδήλωση και οι βραβεύσεις
Στην έκθεση, τον υφυπουργό υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Thessaloniki, Παντελής Τσάτσης, καθώς και ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης, οι οποίοι τον ξενάγησαν στους χώρους της έκθεσης. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός παρέστη στην εκδήλωση απονομής των βραβείων “MATAROA” σε νέους καλλιτέχνες, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.
Συνολικά, βραβεύθηκαν δέκα ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες. Ο κ. Φωτήλας απένειμε το πρώτο βραβείο των 1.500 ευρώ στον Λέανδρο-Μάριο Μπαστέα, ενώ δεύτερο και τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στη Δήμητρα Κωνσταντινίδη και τη Μαρία Τσεσμελή, αντίστοιχα. Επιπλέον, επτά βραβεία των 500 ευρώ απονεμήθηκαν σε καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Ο ρόλος των εκθέσεων στην πολιτιστική ανάπτυξη
Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός επισήμανε τη σημασία των εκθέσεων: “Οι εκθέσεις δεν είναι απλώς να παρουσιάζουν έργα τέχνης. Είναι χώροι διαλόγου όπου δημιουργείται πολιτισμός από τη βάση. Αυτοί οι χώροι λειτουργούν ως καταλύτες για την τέχνη και αναδεικνύουν νέες δημιουργικές δυνάμεις.”
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι τα βραβεία που απονέμονται είναι οι πρώτοι σταθμοί σε πορείες που ελπίζει να είναι μακρές και τολμηρές, αναγνωρίζοντας την ανάγκη στήριξης του ταλέντου. “Το ταλέντο χρειάζεται υποστήριξη και πίστη για να ανθίσει και να γίνει έργο”, δήλωσε.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Παντελής Τσάτσης συμπλήρωσε ότι οι βραβευθέντες επιλέγονται από περισσότερους από εκατό υποψηφίους και τόνισε τη σημασία της παρουσίας νέων καλλιτεχνών στην έκθεση. Ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας, Σταύρος Ανδρεάδης, εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των νέων καλλιτεχνών.