www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καβάλα: Σχολικός Περίπατος που Συγκλίνει Δύο Σχολεία για τη Διάδοση της Συμπερίληψης

B5b75c4a50d768f1655ad39cfb463d4d no watermark
Κοινοποίηση

Σχολικός Περίπατος στην Καβάλα: Μια Γιορτή Συμπερίληψης

Ο κατάφυτος περιβάλλων χώρος του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων στην τοπική κοινότητα Κρηνίδων του δήμου Καβάλας, με έντονη την αίσθηση της ιστορίας και του πολιτισμού, υπήρξε ο ιδανικός τόπος για μια μοναδική εμπειρία. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να κατανοήσουν εκπαιδευτικοί, μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, μαθητές/τριες και γονείς, ότι ο σεβασμός απέναντι στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα είναι επιβεβλημένος και κρίσιμος για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του κοινού σχολικού περιπάτου του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) και του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, που εντάσσεται στο διασχολικό πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης ΙΙ, πραγματοποιήθηκε μια μοναδική δράση που είχε στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές/τριες με το άθλημα του Μπότσε (Bocce). Αυτή η δράση προσέφερε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν ότι η αναπηρία και η διαφορετικότητα αποτελούν προκλήσεις και όχι εμπόδια, αναδεικνύοντας την αξία της αλληλοκατανόησης και της ισότητας.

Ο καθηγητής κλάδου φυσικού περιβάλλοντος, Στάθης Δουσόπουλος, που είναι εκπαιδευμένος στο Μπότσε και έχει 16 χρόνια εμπειρία στην ειδική αγωγή, μίλησε για τη σπουδαιότητα του αθλήματος, τονίζοντας ότι είναι προσιτό σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και νοητικής ικανότητας. Το Μπότσε, που ανήκει στα παιχνίδια εδαφοσφαίρισης και αποτελεί επίσημο παιχνίδι των Special Olympics, είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Δύο Σχολεία, Ένας Κοινός Στόχος

Ο σχολικός περίπατος των δυο εκπαιδευτικών μονάδων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος συνεκπαίδευσης, το οποίο υλοποιείται με επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ και το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο σχολικών ετών (2023-2024 και 2024-2025), οι κοινές δράσεις που οργανώθηκαν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Η Ελένη Κατσαβού, φιλόλογος ειδικής αγωγής στο τμήμα ένταξης του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, δήλωσε με συγκίνηση ότι «η σημερινή εκδήλωση δείχνει πως η συνεργασία με αγάπη και σεβασμό δημιουργεί έναν κόσμο χωρίς διαχωρισμούς».

Η Κατερίνα Λυτριάνη, διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ, σημείωσε ότι στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα αναπηρίας και διαφορετικότητας, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα να νιώθουν οι μαθητές ίσοι με τους υπόλοιπους. «Φέτος, έχουμε δημιουργήσει και μια ψηφιακή κοινότητα μάθησης με τίτλο “Μαθαίνω με τους Άλλους”, όπου οι μαθητές μοιράζονται τις εμπειρίες τους», ανέφερε.

Καλλιεργώντας Δεξιότητες και Αλληλεγγύη

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια, ενισχύοντας την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ίσο ρόλο και αξία, ενισχύοντας την αίσθηση της ένταξης και του κοινού σκοπού. «Η συμπερίληψη απαιτεί χρόνο και προσπάθεια», σημείωσε η κ. Κατσαβού, προσθέτοντας ότι περαιτέρω δράσεις όπως εργαστήρια μαγειρικής και γεωπονίας έχουν προγραμματιστεί για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

«Τα παιδιά μαθαίνουν από τα άλλα παιδιά», επεσήμανε η κ. Λυτριάνη, υπογραμμίζοντας ότι η στόχευση είναι να νιώσουν ισότιμα μέλη της κοινότητας. Το παιχνίδι του Μπότσε αποδείχθηκε ένα απλό αλλά συμβολικό εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας και της συμμετοχής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι Θόδωρος Μουριάδης, δήμαρχος Καβάλας, και Μανόλης Κουσλόγλου, σύμβουλος εκπαίδευσης, που συμμετείχαν ενεργά, ενθαρρύνοντας τα παιδιά.

Η εμπειρία αυτή αποτελεί ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου όλοι, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα. Μέσω της συνεκπαίδευσης, καλλιεργούνται στάσεις που διευκολύνουν την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Με τον σχολικό περίπατο στους Φιλίππους, ολοκληρώθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το κοινό πρόγραμμα συνεκπαίδευσης των δύο σχολείων. Αυτή η εκδήλωση ήταν όχι μόνο μια απλή εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της κατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας πιο δικαιότερης κοινωνίας.