Κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας: Ανάλυση και Εξελίξεις
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς δήλωσε χθες ότι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια νέα κατάπαυση πυρός με το Ισραήλ δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Αυτή η δήλωση έγινε λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη από την ισραηλινή πλευρά ενός σχεδίου για την «κατάκτηση» της Λωρίδας της Γάζας, με τον υπουργό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι η περιοχή θα «καταστραφεί ολοσχερώς».
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δηλώσει τους σκοπούς της να κατατροπώσει τη Χαμάς, η οποία εκίνησε την έφοδό της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την κλιμάκωση του πολέμου. Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η επιστροφή των ομήρων που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα και εξακολουθούν να παραμένουν υπό αποκλεισμό στην παλαιστινιακή περιοχή.
Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές, μετατρέποντας τη Λωρίδα της Γάζας σε σωρούς από ερείπια, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θύματα και μια ανθρωπιστική καταστροφή. Περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα έχουν υποστεί τις συνέπειες της πολιορκίας, ενώ το Ισραήλ, από την 2η Μαρτίου, έχει απαγορεύσει την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ανθρωπιστική Κρίση και Διεθνής Αντίκτυπος
Η Κάγια Κάλας, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να υπερασπιστεί» ο οποιοσδήποτε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ξαναρχίσει άμεσα και δεν πρέπει να πολιτικοποιείται. Αναφέρθηκε σε συνομιλία της με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γεδεών Σάαρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια για να ενισχύσει τη μηχανή πολέμου της.
Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «όπλο» στον πόλεμο, στέλνοντας περισσότερες «βόμβες» παρά βασικά αγαθά στον άμαχο πληθυσμό. Πρόσφατα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα στρατιωτική εκστρατεία για την «κατάκτηση» της Λωρίδας της Γάζας, η οποία περιλαμβάνει μαζικό εκτοπισμό των κατοίκων του θύλακα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, δήλωσε ότι «η Γάζα θα καταστραφεί ολοσχερώς», ενώ υποστήριξε ότι οι κάτοικοι θα μετακινηθούν νότια και θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Οποιαδήποτε απόπειρα ένωσης εδαφών της Λωρίδας της Γάζας θα είναι «απαράδεκτη», προειδοποίησε η βρετανική κυβέρνηση.
Κίνδυνος για τους Όμηρους και Διεθνείς Διαπραγματεύσεις
Ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζεται ο πόλεμος πείνας και εξόντωσης στη Γάζα». Παρά την κρίση, το εμιράτο του Κατάρ έχει επισημάνει ότι συνεχίζει τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.
Στη διάρκεια των πρόσφατων βομβαρδισμών, η πολιτική προστασία της Γάζας ανέφερε 31 θανάτους και πολλές τραυματίες σε έναν διπλό βομβαρδισμό από το Ισραήλ, εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο. Η κατάσταση κλιμακώνεται, καθώς οι στρατολογικές αρχές του Ισραήλ καλούν εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.
Αξιωματούχος αποκάλυψε ότι υπάρχει «παράθυρο» διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωση ομήρων, ενώ ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει υποσχεθεί σημαντικές ανακοινώσεις για την περιοχή. Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ υπενθύμισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων αμέσως.
Από την έναρξη του πολέμου, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει την απώλεια 52.615 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, 58 ομήροι που είχαν απαχθεί παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, με 34 να έχουν κηρυχθεί νεκροί.
Η γνώση και η ενημέρωση για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η ανθρωπιστική κατάσταση deteriorates rapidly. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την κατάσταση και οι διπλωματικές προσπάθειες παραμένουν σε εξέλιξη, ενώ οι συνέπειες αυτής της κρίσης επηρεάζουν όχι μόνο την περιοχή αλλά και την παγκόσμια σκηνή.