www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλή Βρύση: Ιστορική Κωμόπολη και Ο ναός του Βάκχου στην Παλιά Δράμα

312118fae713f0df90b9c10514d2eab4
Κοινοποίηση

Καλή Βρύση: Μία Προοδευτική Κωμόπολη με Πλούσια Ιστορία

Ανακαλύπτοντας τον Αρχαίο Ναό του Βάκχου

Έρευνα – Επιμέλεια: Ιωάννης Στ. Σταυρίδης

Στη Νοτιοανατολική πλευρά της Προσωτσάνης, σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιομέτρων και στους πρόποδες του όρους Μενίκιο, βρίσκεται η Καλή Βρύση (γνωστή και ως Γκόρνιτσα), μια ιστορική κωμόπολη με πληθυσμό περίπου 1,750 κατοίκων. Οι κάτοικοι της ασχολούνται κυρίως με την καπνοκαλλιέργεια και την παραγωγή δημητριακών, με την ετήσια παραγωγή καπνού να ανέρχεται στους 200.000 οκάδες, και τιμές κυμαινόμενες μεταξύ 80-120 δρχ ανά οκά.

Μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής είναι ο αρχαίος ναός του θεού Βάκχου, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1921 από τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή. Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε ενθουσιασμό και χαιρετίστηκε σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα.

Η Ιστορία και η Πολιτιστική Κληρονομιά της Καλή Βρύσης

Η Καλή Βρύση, πριν την βουλγαρική προπαγάνδα στην Μακεδονία, υπήρξε μια περιοχή με έντονη ελληνική παρουσία. Ωστόσο, κάτω από την πίεση και τις απειλές των βουλγαρικών κομιτάτων, πολλοί κάτοικοι υποχρεώθηκαν να στραφούν προς το βουλγαρικό σχίσμα. Σημαντική αντίσταση κατά της προπαγάνδας αυτής προέβαλαν οι οικογένειες όπως οι Π. Οικονόμου, Μάρτσου και Λιόκα, με τον Ιωάννη Π. Οικονόμου να είναι ένας από τους θύλες της βίας εκείνης της εποχής.

Σήμερα, η Καλή Βρύση είναι δημοφιλής προορισμός καλοκαιρινών διακοπών, προσελκύοντας πολλές οικογένειες από γύρω περιοχές όπως η Δράμα και η Καβάλα. Η τακτική συγκοινωνία που παρέχεται από το Κοινό Ταμείο υπεραστικών γραμμών Προσωτσάνης διευκολύνει την πρόσβαση προς την κωμόπολη, ενώ η τοπική διοίκηση, υπό την καθοδήγηση του κ. Θεοδώρου Μάρτσου, προσφέρει στους επισκέπτες πολλές ευκολίες.

Κοινωνικές Δομές και Εκπαίδευση

Ο προϋπολογισμός της κοινότητας ανέρχεται σε 750.000 δραχμές, που διατίθενται για την υποστήριξη διαφόρων κοινοτικών έργων. Χάρη στις προσπάθειες του προεδρείου, έχουν βελτιωθεί υποδομές όπως το κοινοτικό κατάστημα και το υδραγωγείο, και έχουν κατασκευαστεί δρόμοι μήκους έξι χιλιομέτρων με τη συμμετοχή των κατοίκων.

Η κοινότητα σχεδιάζει την ίδρυση γυμναστηρίου της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Ο.Ν.) με κονδύλια από τον προϋπολογισμό, και το σχολείο της Καλής Βρύσης, φτιαγμένο το 1926, φιλοξενεί περίπου 300 μαθητές.

Θρησκευτική Ζωή και Πανήγυρις

Η Καλή Βρύση διαθέτει δύο εκκλησίες: μία του Αγίου Νικολάου και μία της Αγίας Μαρίνης. Η ετήσια θρησκευτική πανήγυρις που γίνεται προς τιμήν της Αγίας Μαρίνης στις 17 Ιουλίου συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών από τα γύρω χωριά, με τη θερμή συμμετοχή του Μητροπολίτη Ζιχνών κ. Αλεξάνδρου και άλλων επισήμων.

Κατά την φετινή πανήγυρη, πραγματοποιήθηκε μεγάλος εσπερινός και αγρυπνία υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη, με λειτουργία που εκτός από τους τοπικούς ιερείς, παρουσίασε και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Αυτή η πλούσια ιστορία και παράδοση καθιστά την Καλή Βρύση έναν τόπο με έντονο πολιτισμικό προφίλ και κοινωνική ζωντάνια, προσελκύοντας συνεχώς ντόπιους και επισκέπτες.

ΧΡ. ΟΜΗΡΙΔΗΣ