www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΕΔΕ: Πάγωμα του Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση μικρών οικισμών και αναζητήσεις βιώσιμης λύσης

189311813c1d7deb35cece4d3c61c9e0 no watermark
Κοινοποίηση

Η Θέση της ΚΕΔΕ για την Οριοθέτηση Οικισμών

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εκφράστηκε με ομόφωνο τρόπο η ανάγκη για το άμεσο πάγωμα του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την οριοθέτηση οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη για έναν διάλογο με στόχο την εύρεση μιας εφαρμόσιμης λύσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι αναχρονιστικό και δεν αντικατοπτρίζει ούτε τις τρέχουσες συνθήκες ούτε τις απαιτήσεις του μέλλοντος. Ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε: «Αγνοεί την πραγματικότητα και δημιουργεί προβλήματα, καθώς ένα οικόπεδο κινδυνεύει να καταταγεί σε χωράφι. Από τις αρχικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει από τους δήμους, παρατηρείται ότι έως και το 80% των οικισμών αυτών παραμένουν εκτός ορίων», αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι πολύπλοκη, καθώς ιδιοκτησίες που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο από τη δεκαετία του 1980 κινδυνεύουν να αποκλειστούν ως μη άρτιες και οικοδομήσιμες. Ευθύνη για αυτόν τον αποκλεισμό φέρουν οι αλλαγές που έχει επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο, κάτι που ενισχύει την ανησυχία ότι η μικρομεσαία ιδιοκτησία θα πληγεί σημαντικά, ενώ οι μεγαλοϊδιοκτήτες και οι μεγαλοκεφαλαιούχοι θα επωφεληθούν από την κατάσταση, προχωρώντας σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις.

Αντιδράσεις και Προτάσεις από την ΚΕΔΕ

Ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε ότι οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά του Προεδρικού Διατάγματος, με την ΚΕΔΕ να παρέχει στήριξη στους δήμους που θα επιλέξουν αυτή τη διαδικασία. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: απαιτούμε άμεσες αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα. Όχι με την έννοια της άρνησης της ρύθμισης, αλλά ως απαίτηση δικαιοσύνης και συνταγματικής συνέπειας» τόνισε ο πρόεδρος.

Αναλυτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ζητά:

  • Άμεσο πάγωμα του Προεδρικού Διατάγματος.
  • Συνάντηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να βρεθεί μια εφαρμόσιμη λύση.
  • Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), οι Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) και οι μελετητές να έχουν την πραγματική δυνατότητα να προσδιορίζουν τα όρια των οικισμών, σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια και βάσει των αναγκών των τοπικών κοινοτήτων.

Με αυτές τις προτάσεις, η ΚΕΔΕ επιδιώκει να διασφαλίσει την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων και να αποτρέψει την εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας.