www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κινέζοι εκμεταλλεύονται τις δασμολογικές πολιτικές Τραμπ πουλώντας ψεύτικες πολυτελείς τσάντες στο TikTok

91210b4a494dbea6d47442c84a6d883b no watermark
Κοινοποίηση

Η Επιχείρηση Πώλησης Πλαστών Πολυτελών Προϊόντων στο TikTok

Μια καλοστημένη επιχείρηση πώλησης πλαστών εμπορευμάτων φαίνεται να «ανθεί» κατά τη διάρκεια αυτής της περίστασης, εκμεταλλευόμενη τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από τους τελωνειακούς δασμούς. Αυτή η πρακτική έχει γίνει γνωστή μέσω νέων viral βίντεο στο TikTok.

Οι Κινέζοι δημιουργοί περιεχομένου, οι οποίοι παρουσιάζονται ως εργαζόμενοι ή υπεργολάβοι ειδών πολυτελείας, ισχυρίζονται ότι οι κινεζικές αρχές έχουν άρει ρήτρες εμπιστευτικότητας, επιτρέποντας στους τοπικούς υπεργολάβους να αποκαλύπτουν μυστικές διαδικασίες κατασκευής ειδών πολυτελείας στην Κίνα. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αποτέλεσμα της απότομης αύξησης των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η υποτιθέμενη εξέλιξη προσφέρει την ευκαιρία στους υπεργολάβους να ενθαρρύνουν δυτικούς καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα απευθείας από ιστότοπους που προσφέρουν παρόμοια ποιότητα και σχεδιασμό με πολύ χαμηλότερες τιμές. Για παράδειγμα, μια τσάντα γνωστού οίκου που κοστίζει 38.000 δολάρια διατίθεται προς 1.400 δολάρια.

Μάρκες όπως οι γαλλικές Hermès, Chanel και Louis Vuitton, των οποίων η παραγωγή είναι κυρίως στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με αυτές τις αναφορές από το Γαλλικό Πρακτορείο. Η σιωπή αυτή προκλήθηκε από την ανησυχία ότι οι ισχυρισμοί περί κατασκευής των προϊόντων τους στην Κίνα είναι εντελώς αναληθείς.

Ο Ζακ Σαρλ, ιδρυτικός πρόεδρος του Κέντρου Πολυτελείας και Δημιουργίας, αναφέρει ότι η ιδέα ότι μεγάλοι οίκοι μόδας κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Κίνα είναι «παράλογη». Μάλιστα, δηλώνει κατηγορηματικά ότι αν υπήρχαν αποδείξεις για τέτοιες πρακτικές, αυτό θα σήμαινε το τέλος των οίκων μόδας, καθώς οι μάρκες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν αν τις καταλάμβανε τέτοια φήμη.

Ενώ οι χρήστες του TikTok προσπαθούν να πείσουν το κοινό για την εξειδίκευση των Κινέζων εργατών με την παρουσίασή τους ως τα κρυφά χέρια των πολυτελών εμπορικών σημάτων, η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα εργαστήρια παραποίησης δεν τηρούν τα υψηλά πρότυπα παραγωγής. Ο Σαρλ αναφέρει ότι οι διαδικασίες κατασκευής ειδών όπως η θρυλική τσάντα Birkin d’Hermès απαιτούν εκατοντάδες ώρες εργασίας, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί από τα εν λόγω εργαστήρια.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι οι χρήστες που προωθούν αυτό το περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα επιδιώκουν παράλληλα να «ανοίξουν ένα ρήγμα», σπείροντας αμφιβολίες, προτρέποντας τελικά τους κινούμενους καταναλωτές να «απαλλαγούν από τα αποθέματα» παράνομων προϊόντων τους, γεγονός που υποδηλώνει μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία που είναι δύσκολη στην αναχαίτιση.

Η Αντίκτυπος της Διαδικασίας Δημοπρασίας στην Πολυτελή Βιομηχανία

Αν και οι μάρκες γενικότερα παραμένουν σιωπηλές απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμούς, προκαλούν μια περίπτωση περιφρόνησης, κάτι που θεωρείται λανθασμένο από τους ειδικούς. Ο καθηγητής μάρκετινγκ ειδών πολυτελείας στη γαλλική σχολή επιχειρήσεων Emlyon, Μισέλ Φαν, αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί περί κρυφής παραγωγής προϊόντων πολυτελείας στην Κίνα δεν στέκουν επιστημονικά. Τονίζει ότι η φήμη αυτή αποδεικνύει την ασθενική θέση των επιχειρημάτων που κυκλοφορούν στο TikTok.

Στους χρήστες του TikTok που συνάντησαν αυτές τις αναρτήσεις υπάρχουν πολλά σχόλια ενοχής και θλίψης, με πολλούς να αναρωτιούνται αν είναι κορόιδα που πλήρωσαν την κανονική τιμή για τα προϊόντα.

Ζωντανές Πωλήσεις μέσω TikTok

Παράλληλα, πωλήσεις σε ζωντανή μετάδοση οργανώνονται από Κινέζους εμπόρους μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι ζωντανές μεταδόσεις προσελκύουν εκατοντάδες θεατές και εμφανίζουν πολυτελή προϊόντα που ταξινομούνται και παρουσιαζονται με αριθμημένα ράφια.

Η διαδικασία πρόσκλησης από τους εμπόρους συνήθως περιλαμβάνει μια φωνή που μιλά γαλλικά λέγοντας «Παράδοση DHL. Προϊόντα πανομοιότυπα με αυτά στο κατάστημα. Μοναδική διαφορά: η τιμή», με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Αυτοί οι έμποροι καλούν τους χρήστες να σαρώσουν έναν κωδικό QR ή να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο για να ολοκληρώσουν την αγορά τους μέσω WhatsApp ή PayPal.

Η Κίνα είναι γνωστή ως η κορυφαία χώρα παραποίησης στον κόσμο, με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το 70% έως 80% των πλαστών προϊόντων παράγονται εκεί. Η παραποίηση διώκεται αυστηρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποινές που φτάνουν μέχρι τρία χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 300.000 ευρώ, ενώ μπορούν να κατασχεθούν και τα προϊόντα που έχουν αγοραστεί παράνομα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), η παραποίηση κοστίζει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, επηρεάζοντας κυρίως τους τομείς των ειδών ένδυσης, των καλλυντικών και των παιχνιδιών.