Κλιμάκωση της Έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με εκατέρωθεν επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των δύο χωρών τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν ξανά στην επιφάνεια έναν από τους πιο επικίνδυνους ανταγωνισμούς των τελευταίων τριών δεκαετιών για τις δύο πυρηνικές δυνάμεις, με τουλάχιστον 50 αμάχους να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.
Από το Πακιστάν έγιναν επιθέσεις σε στόχους στην Ινδία, μετά την προηγούμενη εκτόξευση πυραύλων από το Νέο Δελχί εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των χωρών της G7, έχει καλέσει σε άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παραδοσιακό σύμμαχο του Πακιστάν, να προσφέρονται να διαμεσολαβήσουν προκειμένου να σταματήσει η σύγκρουση.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε την ανάγκη των δύο χωρών να «αποκαταστήσουν την άμεση επικοινωνία προκειμένου να αποφευχθούν λάθη υπολογισμού», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας, η απάντηση του στρατού του Πακιστάν ήρθε μετά από επιθέσεις στο Νέο Δελχί κατά των πακιστανικών στρατηγικών στόχων, με μια εκ των βάσεων να βρίσκεται κοντά στο Ισλαμαμπάντ.
Η Ινδία επιβεβαίωσε τις επιθέσεις από το Ισλαμαμπάντ, κυρίως μέσω drones, σε πολλές περιοχές κοντά στα δυτικά της σύνορα, κατηγορώντας το Πακιστάν για προφανή κλιμάκωση. Στην περιοχή Τζαμού του ινδικού Κασμίρ, η τοπική αστυνομία αναφέρεται σε πέντε άμαχους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.
Το Πακιστάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του προήλθαν μετά από εκτόξευση πυραύλων από την Ινδία εναντίον τριών αεροπορικών βάσεων, διαβεβαιώνοντας ότι η πλειονότητα των πυραύλων καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιαεροπορικής τους άμυνας. Ο εκπρόσωπος του στρατού επεσήμανε ειδικότερα ότι οι επιθέσεις εντάθηκαν μετά τη στρατιωτική δράση της Ινδίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε τρομοκρατική επίθεση το Απρίλιο στην τουριστική πόλη Παχαλγκάμ.
Παγκόσμια Αντίκτυπος και Διπλωματική Πίεση
Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς, καθώς η G7 απαίτησε να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα. Επικρίνει τις δύο χώρες για την αποτυχία τους να βρουν κοινά σημεία στον διάλογό τους και καλεί σε άμεσες και ειρηνικές διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Ρούμπιο πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του στη Ινδία και το Πακιστάν, καθώς και με τον επικεφαλής του πακιστανικού στρατού. Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να προτρέπει για άμεση αποκλιμάκωση, προσφέροντας τη βοήθειά της για την έναρξη εποικοδομητικών συνομιλιών ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις.
Επιπλέον, η Κίνα ζήτησε από τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για έναν ειρηνικό δρόμο επίλυσης των διαφορών. Χαρακτηριστικά, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόταν στην προτεραιότητα που πρέπει να δώσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στην ειρήνη και τη σταθερότητα.
Με τις τελευταίες εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις πρόσφατες συγκρούσεις, η ανάγκη για διπλωματική λύση εμφανίζεται πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν να βρίσκονται σε σύγκρουση από τον διαχωρισμό τους το 1947.