www.macedoniapress.gr
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κολυμβητήρια: Κρίση στην Αθλητική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης

421c0ca368cafef43bd2eee366200fc0
Κοινοποίηση

Κλείσιμο του Εθνικού Κολυμβητηρίου: Επιπτώσεις και Προοπτικές

Η «Μακεδονία της Κυριακής» επικοινώνησε με αθλητές, προπονητές και εφόρους που συστηματικά προπονούνταν στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, για να καταγράψει τις απόψεις τους σχετικά με την απόφαση των ΕΑΚΘ να επιβληθεί λουκέτο στις εγκαταστάσεις του. Το κλείσιμο της πισίνας έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία στην αθλητική κοινότητα της πόλης.

Ο προπονητής της αγωνιστικής ομάδας του Άρη, Δημήτρης Μυλώσης, ανέφερε πως το Εθνικό Κολυμβητήριο υπηρέτησε για χρόνια ως το «δεύτερο σπίτι» αθλητών και σωματείων: «Εκεί τα παιδιά έκαναν τα πρώτα τους κολυμβητικά βήματα, και οι πρωταθλητές διαμορφώνονταν μέσα από αμέτρητα χιλιόμετρα προπόνησης, ιδρώτα και αφοσίωσης». Αυτή η απόφαση, σύμφωνα με τον ίδιο, άφησε χιλιάδες ανθρώπους εκτός πισίνας, υπογραμμίζοντας πως περίπου 1.000 αθλητές έχασαν το χώρο τους για προπόνηση.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς οι διαθέσιμες πισίνες στη Θεσσαλονίκη είναι λίγες και υπερφορτωμένες. Ο προπονητής περιέγραψε την αναρχία στη διαχείριση των ωραρίων: «Οι προπονητές προσπαθούν να χωρέσουν τα προγράμματα των συλλόγων σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα». Η εικόνα αυτή έχει δημιουργήσει έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, με αθλητές και γονείς να τρέχουν πανικόβλητοι από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη για να εξασφαλίσουν χώρους προπόνησης για τα παιδιά τους.

Οι Επιπτώσεις στην Αθλητική Κοινότητα

Μετά το κλείσιμο του Εθνικού Κολυμβητηρίου, οι ΕΑΚΘ επικεντρώθηκαν στο να βρουν εναλλακτικούς χώρους για τους αθλητές και τα σωματεία, με κύρια επιλογή τη μετακόμιση στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο. Ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Παράλληλα, εντάχθηκαν και άλλες πισίνες, όπως αυτή της Νεάπολης και της Τούμπας, για να υποστηρίξουν προσωρινά τις ανάγκες των αθλητών.

Ένας μήνας μετά το κλείσιμο, η κατάσταση στο Ποσειδώνιο είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Αθλητές στοιβαγμένοι σε χώρους με περιορισμένες δυνατότητες προσπαθούν να προπονηθούν, ενώ αρκετοί νέοι αθλητές αναγκάστηκαν να διακόψουν τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, κάτι που έχει δημιουργήσει οικονομική κρίση στους συλλόγους της Θεσσαλονίκης. Βούλα Κοτσέρογλου, έφορος του τμήματος κολύμβησης του Άρη, δήλωσε: «Περίπου 35-40 παιδιά από τις ακαδημίες σταμάτησαν, καθώς ήταν δύσκολο για τους γονείς να αλλάξουν προγράμματα».

Στον ΠΑΟΚ, ο έφορος του τμήματος Νίκος Παρασκευόπουλος περιέγραψε την κατάσταση, αναφέροντας: «Περισσότερα από 50 παιδιά σταμάτησαν τη συμμετοχή τους, και οι προπονητές παραμένουν χωρίς να μπορούν να εργαστούν, οδηγώντας τον σύλλογο σε οικονομική δυσπραγία». Πολλοί αθλητές του Δικέφαλου ξεκίνησαν προπονήσεις στην Τούμπα, αλλά οι παραχωρούμενες ώρες δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες όλων.

Το Προβληματισμένο Μέλλον

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης Βόρειας Ελλάδας, Δήμος Μπουφίδης, ανέφερε στο παρελθόν πως η κατάσταση δεν είχε φτάσει στο απροχώρητο, αλλά τελικά η έλλειψη οργάνωσης οδήγησε σε αυτό το σημείο. Η επιστροφή στο φυσιολογικό είναι σήμερα ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς οι γονείς και οι αθλητές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις αλλαγές στα προγράμματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Η συνεχιζόμενη πίεση για καλύτερους χώρους προπόνησης και η ανάγκη για άμεσες λύσεις επισημαίνει την ανάγκη για δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων και της Πολιτείας, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του Εθνικού Κολυμβητηρίου και να επανέλθει η υγιής δραστηριότητα στον υγρό στίβο της Θεσσαλονίκης.