Διαμαρτυρία Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις υπερβολικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν. Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθώς και την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, στέλνοντας παράλληλα μια κλήση αφύπνισης σχετικά με τις συνθήκες εργασίας που τους οδηγούν σε εργασιακή εξάντληση.
«Αυτή τη στιγμή, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, οι ελλείψεις έχουν φτάσει στο κόκκινο. Ο υπουργός είχε δεσμευτεί κατά την επίσκεψή του, αλλά δεν έχουμε δει καμία πρόοδο. Από τις 16 ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν μόνο 6. Οι 8 αναισθησιολόγοι ενισχύονται με αποσπάσεις, ενώ οι οργανικές τους θέσεις είναι 28», δήλωσε ο Γιώργος Δόντσιος, πρόεδρος των εργαζομένων.
Κατά τις δηλώσεις του Δόντσιου, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αγγίζει το 30%, ενώ από τα 38 κρεβάτια ΜΕΘ που είναι διαθέσιμα, μόνο τα 19 λειτουργούν. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. «Πολλές φορές οι πολίτες καλούνται να αξιολογούν τη δουλειά ενός νοσηλευτή που έχει την ευθύνη για 38 κρεβάτια. Είναι αδύνατον», πρόσθεσε.
Συγκλονιστικά Στοιχεία και Συνθήκες Εργασίας
Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να καταστροφολογούμε γιατί προσπαθούμε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες» και τόνισε ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Ο Γιάννης Κούτρας, αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, αναφέρθηκε επίσης στην ιδιωτικοποίηση των αξονικών τομογράφων, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν πλέον ακτινολόγοι στα νοσοκομεία και ότι οι προληπτικοί έλεγχοι γίνονται μόνο ιδιωτικά, κάτι που κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
«Πάνω από 3.000 συνάδελφοι μας έχουν αναπηρίες λόγω του άγχους και των κακών συνθηκών εργασίας. Όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα, με όλα τα περιστατικά να έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε πρωταθλητές σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», δήλωσε ο Δόντσιος, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για λύσεις.
Στην Θεσσαλονίκη έχουν πραγματοποιηθεί 2.000 απογευματινά χειρουργεία, τα οποία γίνονται δωρεάν από το Ταμείο Ανάκαμψης από τον Νοέμβριο. Ο Γιαννάκος σημείωσε ότι οι διαδικασίες αυτές δεν προχωρούν λόγω της εργασιακής εξάντλησης του προσωπικού, ενώ οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Νοέμβριο.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο απαιτεί άμεσες λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και η ευημερία των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι επαναλαμβάνουν την έκκληση για στοχευμένες προσλήψεις και αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.