www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κύπρος: Επιτυχής ολοκλήρωση της πολυεθνικής άσκησης «Αργοναυτής 2025» με συμμετοχή και της Ελλάδας

F0aa64052491d567e5cc8cd591eab5ca no watermark
Κοινοποίηση

Ολοκλήρωση της Πολυεθνικής Άσκησης «Αργοναύτης 2025» στην Κύπρο

Σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «Αργοναύτης 2025», η οποία διεξήχθη στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κύπρου. Σε αυτή την άσκηση συμμετείχαν συνολικά 850 άτομα και 28 ναυτικά και αεροπορικά μέσα από χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Ιταλία, ενώ συμμετείχαν επίσης και ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Άμυνας, η επιτυχής εκτέλεση της άσκησης, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσωπικού και μέσων από ξένες χώρες, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον σημαντικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως διεθνή κόμβο υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο και στις κρίσεις της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Φάσεις της Άσκησης και Ειδικά Σχέδια

Η άσκηση διεξήχθη σε τρεις φάσεις, οι οποίες περιλάμβαναν την αξιολόγηση των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ». Αυτά τα σχέδια σχετίζονται με την υποδοχή αμάχων από γειτονικές εμπόλεμες περιοχές και την αντιμετώπιση περιστατικών Μαζικής Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη φάση περιλάμβανε άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης και υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης. Σ’ αυτήν συμμετείχαν 16 κρατικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και εκπρόσωποι 31 κρατών και 2 διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στο ΝΕΟCG (Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group).

Στη δεύτερη φάση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, εστιάστηκε στην πρακτική εφαρμογή του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», με την υποδοχή και διαχείριση μαζικών αφίξεων υπηκόων ξένων χωρών στο λιμάνι της Λεμεσού.

Η τρίτη φάση, που αποτέλεσε ταυτόχρονα και την «ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών» (DV Day), εκτελέστηκε σήμερα και ήταν αναφορικά με τις διαδικασίες Έρευνας και Διάσωσης. Συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, με σενάρια που περιλάμβαναν τη διαχείριση ναυτικού και αεροπορικού ατυχήματος στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφαρμόζοντας το σχέδιο «ΤΕΥΚΡΟΣ» για την αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής διάσωσης.