www.macedoniapress.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Τσιάρας: Στρατηγικές Εξαίρεσης Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων από Δασμούς στην Παγκόσμια Αγορά

8d0a3dda4a50999cdf010b16299079e8
Κοινοποίηση

Η Σημασία του Πρωτογενούς Τομέα στην Ελλάδα

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μια εθνική υπόθεση και δεν περιορίζεται μόνο στην εκάστοτε κυβέρνηση ή στον υπουργό, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο «10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των παγκόσμιων ανακατατάξεων, καθιστούν την παρούσα περίοδο κρίσιμη για την αγροτική παραγωγή.

Αναφερόμενος στους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός τόνισε πως υπάρχουν εύλογες ανησυχίες, όμως βλέπει τις εξελίξεις ως μια ευκαιρία για επαναπροσέγγιση του πρωτογενούς τομέα. «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξετάσουμε την εξαίρεση ορισμένων προϊόντων, όπως οι βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο και η φέτα, από αυτούς τους δασμούς».

Εξελίξεις και Προκλήσεις στον Αγροτικό Τομέα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός επισήμανε ότι, «ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για διατροφική επάρκεια δίνοντας τεράστια κεφάλαια μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εάν δεν υπάρχει σαφές σχέδιο που να καθορίζει τους στόχους, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα». Ο ίδιος δήλωσε ότι πρέπει να επανασχεδιάσουμε το εξαγωγικό μας μοντέλο, αναζητώντας νέες αγορές, όπως η Ινδία και οι αραβικές χώρες που είναι έτοιμες να αποδεχτούν ελληνικά προϊόντα. «Πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε για να επανακαθορίζουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων πριν από οποιαδήποτε ενέργεια. «Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει την υποστήριξή της στους αγρότες», είπε, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές αποζημιώσεις που παρείχε ο ΕΛΓΑ κατά την τελευταία πενταετία, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1,65 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τις εισφορές που δεν ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ.

Στρατηγικές για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης

Ο υπουργός, επισημαίνοντας τη σημασία των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο εκτός της ΚΑΠ, το οποίο θα χρηματοδοτεί μέτρα κατά της κλιματικής κρίσης στο μέλλον. «Δυστυχώς, οι ζωονόσες έχουν δημιουργήσει προκλήσεις στον Έβρο, επηρεάζοντας τη μετακίνηση ζώων για σφαγές, κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα», τόνισε, περιγράφοντας τις δυσκολίες και τις λύσεις που ενδέχεται να προκύψουν μέσω των τοπικών σφαγείων.

Όσον αφορά τις πληρωμές στους αγρότες που αναμένονται μέχρι το Πάσχα, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι θα καταβληθεί η υπόλοιπη συνδεδεμένη ενίσχυση. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ θα είναι διαθέσιμη πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, κάτι που δείχνει τη θετική κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της νέας διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την δικαιοσύνη στην κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, με την ελπίδα ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα δουν σύντομα αυτά τα οφέλη στην καθημερινότητά τους. «Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας απαιτεί αναθεώρηση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ποια προϊόντα προσφέρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και ποιες καλλιέργειες είναι ανθεκτικές στην κλιματική κρίση, συνδυάζοντας παράλληλα τις ανάγκες της αγοράς», είπε.

Αναφορικά με την έλξη του αγροτικού επαγγέλματος στους νέους, ο κ. Τσιάρας παρατήρησε πως δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι που θέλουν να ενταχθούν στον γεωργικό τομέα, κάτι που σχετίζεται με το δημογραφικό πρόβλημα και την εγκατάλειψη των χωριών. Σε ότι αφορά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τόνισε την ανάγκη στρατηγικής για την αντοχή του πρωτογενούς τομέα εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. «Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτεί γενναία και αποφασιστικά βήματα για την επίτευξη επισιτιστικής επάρκειας και συνοχής», κατέληξε.