Ελευθερία για 15 Αποθεραπευμένα Πουλιά στη Λίμνη Κερκίνη
Σήμερα το μεσημέρι, στον έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική απελευθέρωση 15 αποθεραπευμένων πουλιών. Αυτή η εκδήλωση εντάσσεται σε πρωτοβουλίες για την προστασία της άγριας ζωής και τη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων.
Μεταξύ των πουλιών που απελευθερώθηκαν ήταν και ο εντυπωσιακός βουβόκυκνος, ο οποίος, αφού προσεκτικά βγήκε από τον κλωβό του, επιχείρησε διστακτικά να πλησιάσει τη λίμνη Κερκίνη. Αφού τίναξε τα μεγάλα του φτερά, βρέθηκε αμέσως στο νερό, απολαμβάνοντας την ελευθερία του για πρώτη φορά μετά από μια μακρά περίοδο περίθαλψης.
Τα αποθεραπευμένα πουλιά φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων «Αλκυόνη» και της «Δράσης για την Άγρια Ζωή», που βρίσκονται στην Πάρο και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Η απελευθέρωσή τους έγινε με τη συνεργασία της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.
Μετά την απελευθέρωση του βουβόκυκνου, ακολούθησε μια πρασινοκέφαλη πάπια, η οποία έφυγε γρήγορα σαν σφαίρα, καθώς και ένας ροδοπελεκάνος. Ήδη μέχρι το βράδυ, αναμενόταν να απελευθερωθούν τα υπόλοιπα πτηνά, μερικά από τα οποία είναι νυκτόβια, όπως ο γκιώνης. Σημαντικό είναι ότι στον ροδοπελεκάνο τοποθετήθηκε και πομπός δορυφορικής παρακολούθησης, καθώς και αριθμός ταυτοποίησης Κ43.
Ο διευθυντής της «Αλκυόνης», Μάριος Φούρναρης, δήλωσε ότι «το συγκεκριμένο πουλί βρέθηκε πέρσι στη Σαντορίνη όταν, κατά την εαρινή μετανάστευση, τραυματίστηκε». Χαρακτήρισε τη στιγμή της απελευθέρωσης κορυφαία, καθώς η διαδικασία αυτής της φύσης ενέχει κινδύνους για την υγεία των ζώων, που υποβάλλονται σε σημαντικό άγχος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Κάθε χρόνο, προσλαμβάνονται τα μεταναστευτικά πουλιά που έχουν περιθαλπεί, συνεργαζόμενοι με τη «Δράση», και απελευθερώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους προς την Αφρική το φθινόπωρο.
Ανάμεσα στα σπάνια και απειλούμενα είδη που επανεντάχθηκαν είναι ο φιδαετός και ο μαυροπελαργός, που προστατεύονται αυστηρά από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ορισμένα από αυτά τα πουλιά έλαβαν αρχικά φροντίδα στο κέντρο περίθαλψης της «Δράσης» και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην «Αλκυόνη» για περαιτέρω ανάρρωση πριν την απελευθέρωσή τους.
Η Φρόσω Παρχαρίδου από τη «Δράση για την Άγρια Ζωή» παρατήρησε ότι «για έναν συγκεκριμένο φιδαετό, ο οποίος τραυματίστηκε και έχασε την ουρά του, αντικαταστάθηκαν φτερά που προέρχονταν από άλλα πουλιά». Αυτή η ιατρική παρέμβαση αποδείχθηκε καθοριστική για την αποκατάσταση του ζώου.
Συνολικά, τα είδη που επανεντάχθηκαν περιλαμβάνουν: φιδαετούς (Circaetus gallicus), γκιώνηδες (Otus scops), ροδοπελεκάνους (Pelecanus onocrotalus), βουβόκυκνους (Cygnus olor), πρασινοκέφαλες πάπιες (Anas platyrhynchos), μαυροπελαργούς (Ciconia nigra), καλαμόκιρκους (Circus aeruginosus), σφηκιάρηδες (Pernis apivorus) και σαϊνια (Accipiter brevipes).
Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους οικογενειών και εθελοντών, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τη σημασία της προστασίας της άγριας ζωής και την αναγκαιότητα διατήρησης των φυσικών οικοσυστημάτων, όπως η λίμνη Κερκίνη, που παραμένει μια από τις πιο σημαντικές υγροτοπικές περιοχές της χώρας.