Η Θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις Αλλαγές στα Δημοτικά Συμβούλια
Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης διατυπώνει την πλήρη αντίθεσή της στις πρόσφατες αλλαγές που επέφεραν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας δημοσιοποίησε σχετική ανακοίνωση, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις σοβαρές επιπτώσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης επελήφθη ο νέος Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διαδικασία για τη σύνταξη αυτού του κανονισμού περιλαμβάνει συζητήσεις μεταξύ των παρατάξεων και της διοίκησης, για την κατάρτιση ενός νέου κανονισμού, στον οποίο όμως επιτρέπονται αλλαγές, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις υποδείξεις της κυβέρνησης. Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τέτοιες προσχηματικές συναντήσεις.
Ο νέος κανονισμός αποτελεί μια φυσική συνέχεια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που εισήγαγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως οι «Καποδίστριας», «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης», και είναι αποτέλεσμα του τελευταίου νόμου που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία (5056/10.2023), ο οποίος επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Συμβουλίων και ενισχύει την «κυβερνησιμότητα».
Μερικές από τις σημαντικές αλλαγές που περιλαμβάνει η τελευταία νομοθετική παρέμβαση είναι οι εξής:
- Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένα υπερόργανο, τη Δημοτική Επιτροπή, στην οποία η παράταξη του Δημάρχου κατέχει την πλειοψηφία.
- Η προώθηση εργαλείων στήριξης της επιχειρηματικότητας, παραδίδοντας αρμοδιότητες και έργα σε ιδιώτες μέσω αναπτυξιακών οργανισμών. Αυτή η πολιτική υποστηρίζεται από τη δημοτική αρχή του «Σύγχρονου Δήμου» και τη βολική αντιπολίτευση, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.
- Η ενίσχυση των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη.
Η σύσταση των αναπτυξιακών οργανισμών στοχεύει, από τη μία, να επιτρέπει τη διαχείριση μεγαλύτερων κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς καμιά συμμετοχή ή ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, και, από την άλλη, να περιορίζει τις υπηρεσίες του δήμου, οδηγώντας στην παράδοση κερδοφόρων υπηρεσιών σε ιδιώτες, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων.
Ο νέος κανονισμός περιορίζει επίσης τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να θέτει έκτακτα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Η δυνατότητα αυτή περνάει μέσω πρότασης του Προέδρου ή του Δημάρχου, γεγονός που εγείρει αμφισβητήσεις για τη διασφάλιση ουσιαστικής συζήτησης, καθώς το θέμα απαιτεί ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μια επιπλέον πρόβλεψη είναι ότι για να συζητηθεί θέμα που δεν εγκρίνεται από την πλειοψηφία, απαιτείται η υπογραφή του 1/3 των Δημοτικών Συμβούλων, ενώ οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης υποχρεούνται σε κοινή εισήγηση, κάτι που υπονομεύει την πραγματική δημοκρατική λειτουργία του σώματος.
Επιπλέον, αναφορικά με τον χρόνο τοποθέτησης των συμβούλων, καθορίζεται ελάχιστος χρόνος ομιλίας με σκοπό την αποδοτικότητα. Οι επικεφαλής των παρατάξεων προβλέπεται να έχουν πέντε λεπτά για τις τοποθετήσεις τους, με περιορισμένο χρόνο δευτερολογίας, ενώ οι άλλοι σύμβουλοι έχουν μόλις τρία λεπτά. Αυτές οι ρυθμίσεις υπογραμμίζουν την επιδίωξη της εκάστοτε πλειοψηφίας να ελέγξει τη ροή των συζητήσεων.
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις φορέων και πολιτών, και αυτές περιορίζονται χρονικά σε μόλις τρία λεπτά ανά άτομο, εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει με απλή πλειοψηφία να το επιτρέψει.
Η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται για τη δημιουργία Δημοτικών Συμβουλίων που θα είναι αγωνιστικά, διεκδικητικά και ανατρεπτικά, ώστε να αντιμετωπίσουν την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο, που αποτελεί συνέχεια της κεντρικής πολιτικής. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε τη λαϊκή αντεπίθεση και να στηρίξουμε τον αγώνα της εργατικής τάξης για την ανατροπή της βαρβαρότητας.