Οι Αντιδράσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις Αλλαγές στις Λειτουργίες των Δημοτικών Συμβουλίων
Η Λαϊκή Συσπείρωση, μέσω του Δημοτικού Συμβούλου της Χρήστου Ποτόλια, εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στις πρόσφατες αλλαγές που επηρεάζουν τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει σημαντικά σημεία σχετικά με το Νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον νέο Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η Θέση για τον Νέο Κανονισμό
Στο πλαίσιο των εν λόγω αλλαγών, η ανακοίνωση αναφέρει: «Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στη δημιουργία του δικού μας, νέου, κανονισμού λειτουργίας, ωστόσο οι αλλαγές επιτρέπονται μόνο εφόσον δεν υπερβαίνουν τις κυβερνητικές υποδείξεις. Αυτή η προσέγγιση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και ως εκ τούτου δεν θα συμμετάσχουμε σε συνάντηση που έχει προσχηματικό χαρακτήρα μεταξύ των παρατάξεων».
Ανάγκη για Επανεξέταση των Μεταρρυθμίσεων
Ο νέος κανονισμός εντάσσεται σε μια διαρκή διαδικασία αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές του «Καποδίστρια», «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη» Ι & II, οι οποίες εφάρμοσαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν υποβαθμίσει το ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων και ενίσχυσαν τη λεγόμενη «κυβερνησιμότητα» μέσω του τελευταίου νόμου της ΝΔ (5056/10.2023).
Κρίσιμες Αλλαγές στον Κανονισμό
Ειδικότερα, ο νέος κανονισμός προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα υπερόργανο, τη Δημοτική Επιτροπή, στην οποία η διοίκηση του Δημάρχου κατέχει πλειοψηφία 3/5. Παράλληλα, υποστηρίζεται η ίδρυση αναπτυξιακών οργανισμών, επιτρέποντας έτσι την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική αρχή της παράταξης του «Σύγχρονου Δήμου» προχώρησε στην ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Περιορισμοί στην Αντιπολίτευση
Ο νέος κανονισμός έχει επίσης περιορίσει την δυνατότητα της αντιπολίτευσης να θέτει εκτάκτως θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ουσιαστικά, η ικανότητα υποβολής θεμάτων για συζήτηση περνά μέσω πρότασης του Προέδρου ή του Δημάρχου και δεν διασφαλίζει τη συζήτηση καθώς το θέμα απαιτεί ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η μόνη διέξοδος για να εξεταστεί θέμα που δεν έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία είναι με υπογραφή του 1/3 των Δημοτικών Συμβούλων, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία εξαιρετικά περίπλοκη.
Δημοτικά Συμβούλια με Δημοκρατική Λειτουργία
Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει την ανάγκη για δημοτικά συμβούλια που θα είναι αγωνιστικά, διεκδικητικά και ανατρεπτικά, αμφισβητώντας την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο. Επιδιώκουμε δημοτικά συμβούλια που θα οργανώνουν τη λαϊκή αντεπίθεση και θα στέκονται μπροστά στον αγώνα της εργατικής τάξης, με στόχο την ανατροπή της βαρβαρότητας που διατρέχει την κοινωνία μας.