Η Θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις Αλλαγές στα Δημοτικά Συμβούλια
Η Λαϊκή Συσπείρωση, μέσω του Δημοτικού της Συμβούλου Χρήστου Ποτόλια, εκφράζει τη μεταρρυθμιστική της αντίθεση στις πρόσφατες αλλαγές που έχουν επηρεάσει τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων. Στην ανακοίνωσή της, τονίζεται ότι οι τροποποιήσεις που θα εισαχθούν με τον νέο Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν μια ανησυχητική συνέπεια των προηγούμενων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν τους νόμους «Καποδίστρια», «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη» Ι & ΙΙ, που προωθήθηκαν από διακυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, η προαναφερόμενη παρέμβαση της ΝΔ με τον νόμο 5056/10.2023 εντείνει την υποβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Συμβουλίων και ενισχύει τη λεγόμενη «κυβερνησιμότητα». Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την Επικεφαλή του Δημοτικού Συμβουλίου, περιορίζουν την αυτονομία των Δημοτικών Συμβουλίων, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε υπερόργανα όπως η Δημοτική Επιτροπή, στην οποία η πλειοψηφία ανήκει στο Δήμαρχο και την παράταξή του.
Αλλαγές και Επιπτώσεις στον Κανονισμό Λειτουργίας
Ο νέος κανονισμός φέρνει αρκετές σημαντικές αλλαγές, οι οποίες περιορίζουν τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να θέτει έκτακτα θέματα κατά τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα αυτή θα εξαρτάται πλέον από την πρόταση του Προεδρεύοντα ή του Δημάρχου, με αποτέλεσμα πολλά θέματα να ενδέχεται να μην γίνουν ποτέ αντικείμενο συζήτησης, καθώς πρέπει να περάσουν και από ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο (άρθρο 11, παρ. 2).
Επιπλέον, για τη συζήτηση έκτακτων θεμάτων απαιτείται η υπογραφή του 1/3 των Δημοτικών Συμβούλων, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία στην αντιπολίτευση, που υποχρεώνεται σε κοινή εισήγηση, γεγονός που αποτελεί μια υποκριτική πρόφαση του «δημοκρατικού ελέγχου». Παράλληλα, ο Δήμαρχος θα έχει την προτεραιότητα κατά την ενημέρωση και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θα παραμένουν στον περιθώριο, χωρίς να έχουν δικαίωμα ομιλίας.
Περιορισμός του Χρόνου Ομιλίας και Συζήτησης
Η ρύθμιση εισάγει επίσης περιορισμούς στο χρόνο ομιλίας των Δημοτικών Συμβούλων. Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι ειδικοί αγορητές θα έχουν δικαίωμα ομιλίας μόλις 5 λεπτών, ενώ οι υπόλοιποι σύμβουλοι θα πρέπει να περιοριστούν σε 3 λεπτά. Ακόμα πιο αυστηρά είναι τα μέτρα για τους Προέδρους Συμβουλίων, που έχουν μέγιστο χρόνο ομιλίας 3 λεπτά και δικαίωμα δευτερολογίας 2 λεπτών (άρθρο 11, παρ. 5). Καθώς αυτή η περιοριστική πολιτική εφαρμόζεται και στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, δημιουργείται η αίσθηση ότι η συζήτηση των θεμάτων θυσιάζεται στο βωμό της «αποτελεσματικότητας».
Σημειώνεται ότι οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων έχουν δικαίωμα παρέμβασης και να εκφέρουν τις απόψεις τους για μόλις 3 λεπτά, εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο το εγκρίνει με απλή πλειοψηφία. Εκ των πραγμάτων, περιορίζεται η δημοκρατική εκπροσώπηση και η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Διεκδίκηση Δημοτικών Συμβουλίων με Πληθυντικό Ρόλο
Η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται για την αναγέννηση Δημοτικών Συμβουλίων που θα είναι αγωνιστικά, διεκδικητικά και ανατροπικά. Στόχος είναι να αμφισβητήσουν τις κυρίαρχες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται σε επίπεδο τοπικής διοίκησης, θέτοντας στον αντίκτυπο τη συνέχιση της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής που επιδρά αρνητικά στην καθημερινότητα των πολιτών. Έχουμε ανάγκη από Δημοτικά Συμβούλια που θα οργανώνουν τη λαϊκή αντεπίθεση και θα βρίσκονται μπροστά στον αγώνα της εργατικής τάξης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.