Λιθουανία: Κλείσιμο Εναερίου Χώρου για Ηγέτες Σλοβακίας και Σερβίας
Η Λιθουανία έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα αεροσκάφη που μεταφέρουν τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατευθυνόμενους προς τη Μόσχα. Οι ηγέτες αυτοί αναμένονται να παραστούν την Παρασκευή σε μια σημαντική στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, για να τιμήσουν την 80ή επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Οι Φίτσο και Βούτσιτς είναι ανάμεσα σε πολλούς ηγέτες που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Νίκης, η οποία γιορτάζεται από τη Ρωσία κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις άδειες πτήσης που αφορούν τους δύο ηγέτες ήταν «αρνητικές» και τοποθέτησε την ασφάλεια στον πυρήνα αυτής της απόφασης.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα 15min, ο Ναουσέντα ανέφερε ότι η απαγόρευση της πτήσης σχετίζεται με φαινόμενα παρεμβολών GPS στην περιοχή, χωρίς να προσδιορίσει την πηγή τους. Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν στο παρελθόν αποδώσει αυτές τις παρεμβολές στη Ρωσία.
Η αίτηση για πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε ζήτημα κεντρικής σημασίας ύστερα από την υποχρεωτική προσαγωγή αεροπλάνου της Ryanair από το καθεστώς Λουκασένκο το 2021. Από τότε, οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς έχουν προειδοποιηθεί να αποφεύγουν τη συντομότερη διαδρομή μέσω της Λευκορωσίας. Επίσης, ο ουκρανικός εναέριος χώρος παραμένει κλειστός από το 2022, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οδηγώντας σε περαιτέρω περιορισμούς στη χρήση εναέριων διαδρόμων στην περιοχή.
Η Λιθουανία, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, έχει ενισχύσει τη θέση της ως ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από την αρχή της ρωσικής επιθετικότητας. Επιπλέον, η Σλοβακία και η Ουγγαρία αντέτειναν σήμερα στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων, επιδεινώνοντας τις σχέσεις τους με τις Βρυξέλλες.
Ο Ναουσέντα τόνισε ότι «η ασφάλεια όλων των ανθρώπων που ταξιδεύουν μέσω Λιθουανίας, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών, είναι η υψηλότερη προτεραιότητά μας». Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει την απόφαση της Λιθουανίας να προστατεύσει όχι μόνο τους πολίτες της, αλλά και τους ξένους ηγέτες που επιθυμούν να μεταβούν στην περιοχή για τη συγκεκριμένη εορταστική εκδήλωση.