Αντίκτυποι της Πρότασης Πούτιν για Διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Η αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν στην πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «χωρίς όρους» ήταν άμεση και σαφής. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προηγηθούν μιας άνευ όρων εκεχειρίας, εξ ορισμού». Αυτή η δήλωση έγινε κατά την επιστροφή του από το Κίεβο, όπου συμμετείχε σε μια συνάντηση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Συναντήθηκε χθες Σάββατο στο Κίεβο μαζί με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας προκειμένου να υποστηρίξουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σκοπός τους ήταν να απευθύνουν ένα σαφές τελεσίγραφο στη Μόσχα: να αποδεχτεί έναν «άνευ όρων και πλήρη» εκεχειρία 30 ημερών ή να αντιμετωπίσει νέες «μαζικές κυρώσεις». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν ότι ενεργούν σε πνεύμα συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διασφαλίζοντας τη στρατηγική της Δύσης απέναντι στην κατάσταση στην Ουκρανία.
Ωστόσο, τη νύχτα, ο Πούτιν αντέτεινε μια πρόταση για «διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις» στην Κωνσταντινούπολη, σε μια πρόταση που είναι προγραμματισμένη να γίνει την επόμενη Πέμπτη. Ο Μακρόν εκτίμησε ότι αυτή η κίνηση από τον Ρώσο πρόεδρο είναι «ένας τρόπος για να αποφύγει να απαντήσει» στην απαίτηση για εκεχειρία. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν δεν είχε τη δυνατότητα αποδοχής της πρότασης της Δύσης, οπότε η κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια καταδείξει την ενεργό συμμετοχή του.
Ο Μακρόν υπενθύμισε ότι η επιλογή να προτείνει κάτι νέο δεν αναιρεί την αναγκαιότητα επιμονής από πλευράς Δύσης για μια εκεχειρία χωρίς προϋποθέσεις. «Πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε και να ζητάμε ότι η εκεχειρία πρέπει να είναι άνευ όρων», υπογράμμισε. Ακόμη, τόνισε ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αποδεχτούν την πρόταση αυτή του Πούτιν, τη στιγμή που η χώρα τους συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις και βομβαρδισμούς. Αυτή η κατάσταση καθιστά την ειρηνική λύση ακόμη πιο επιτακτική και αναγκαία.