Σημαντικές Δηλώσεις του Υφυπουργού Παύλου Μαρινάκη σχετικά με Οικονομικές Πολιτικές και Εξελίξεις
Σε μια εποχή που φαίνεται να ξεκινά ένας εμπορικός «πόλεμος», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εκφράζει την αισιοδοξία του για την προσωρινή αναστολή των υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ. Ο ίδιος αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση προσφέρει μια ευκαιρία για διαπραγμάτευση και εύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της συμμετοχής του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει τις ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα στρατηγικά έργα που συνδέουν τις δύο χώρες, τονίζοντας τη σημασία της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει την πρόοδο της χώρας σε μια περίοδο υψηλής επικινδυνότητας, επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση θέσεων εργασίας, παρά τις εξωτερικές κρίσεις. Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και θα συμμετέχει ενεργά στη λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων, πάντα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.
Συνεχίζοντας τη συζήτησή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός ανέφερε τις στρατηγικές της Ελλάδας για την αύξηση των επενδύσεων. Αυτή η διαδικασία θα συντονίζεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, με σκοπό την επίτευξη στόχων που θα μεταφράσουν τα αποτελέσματα σε περισσότερες επενδύσεις. Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε επίσης τη σημασία της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην προσέλκυση μεγάλων εταιρειών για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αυτονομία σε στρατηγικούς τομείς αποτελούν προτεραιότητες, προκειμένου η ελληνική οικονομία να είναι ανθεκτική σε διεθνείς αναταραχές. Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, προκειμένου να συνδεθούν τα πανεπιστήμια με την αγορά, μέσω συνεργασιών σε τομείς που διαθέτουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρεται και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην ελληνική κοινωνία, επικεντρώνοντας στην χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών που θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Δείτε παρακάτω την πλήρη συνέντευξη του υφυπουργού Παύλου Μαρινάκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ.: Κύριε υπουργέ, η συζήτησή μας διεξάγεται με φόντο τη διαφαινόμενη έναρξη ενός εμπορικού «πολέμου», μετά τις αποφάσεις Τραμπ για επιβολή δασμών και την αντίδραση από την ΕΕ. Σε ποιο βαθμό αποδέχεστε ότι η χώρα μας εκκινεί από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ;
Απ.: Καταρχάς, είναι θετικό ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των υψηλών δασμών. Αναγνωρίζοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις που υπήρχαν προηγουμένως, αυτή τη στιγμή είναι σαφές ότι ανοίγει ένα παράθυρο για διαπραγμάτευση και αμοιβαία επωφελείς λύσεις. Αυτή είναι η διέξοδος που ανέδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να προστατευτούν τα εθνικά συμφέροντα και η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Η ελπίδα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα για να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ισχυρές και περιβάλλονται από στρατηγικές ευκαιρίες. Για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως σύμμαχος των ΗΠΑ. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Η χώρα μας παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την αύξηση θέσεων εργασίας και τη συνεχή βελτίωση των εξαγωγών.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με σχέδιο και υπευθυνότητα στα εμπόδια και θα συμμετέχει ενεργά στην κατάρτιση ευρωπαϊκών αποφάσεων, με γνώμονα την προστασία των εθνικών συμφερόντων.
Ερ.: Στην Ελλάδα επιδιώκουμε την αύξηση των επενδύσεων. Πώς θα το επιτύχουμε;
Απ.: Θα το επιτύχουμε με σχέδιο που θα επικαιροποιείται διαρκώς, μέσω του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στους επενδυτές ότι η σταθερότητα της οικονομίας μας αλλάζει και έχουμε τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και τη μείωση των διοικητικών βαρών, για να ενθαρρύνουμε τους υποψήφιους επενδυτές.
Ερ.: Ποιες στρατηγικές εφαρμόζει η κυβέρνηση για την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα;
Απ.: Δίνουμε έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Η σύνδεση πανεπιστημίων με την αγορά μέσω της ανάπτυξης συνεργειών είναι κρίσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Υλοποιούμε πρωτοβουλίες για ψηφιοποίηση, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό περιλαμβάνει τις ευρυζωνικές συνδέσεις και την αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στην ελληνική κοινωνία.