Αιχμηρή Κριτική για την Τραγωδία των Τεμπών
Με σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, χωρίς να τον κατονομάζει, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την τραγωδία των Τεμπών. Η αφορμή για την τοποθέτησή του ήταν η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου, ο οποίος είχε μιλήσει για «πολιτική σκευωρία» στην υπόθεση, υπονοώντας πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας.
Ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι «η επίγευση θα είναι πάντα πικρή, καθώς μιλάμε για μια εθνική τραγωδία», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε συγκάλυψη, αλλά υπήρξαν πολλά λάθη», με τον ίδιο να παραδέχεται ότι «ανέλαβα κι εγώ ευθύνη» και απολογήθηκε δημόσια στους συγγενείς των θυμάτων.
Κριτική προς τα Στελέχη της Κυβέρνησης
Ο βουλευτής συνέχισε την τοποθέτησή του, ασκώντας έμμεση κριτική στα στελέχη της κυβέρνησης. Ανέφερε: «Κάποιοι στην παράταξή μας ανακάλυψαν έστω κι αργοπορημένα την “πολιτική σκευωρία” υπό το φως μιας εθνικής τραγωδίας». Ευθύς αμέσως, υπενθύμισε ότι «προ ενός έτους, περίπου 15 βουλευτές βρεθήκαμε μόνοι να δίνουμε τη μάχη υπό τα πυρά ακραίων δημαγωγικών κομμάτων που βασίστηκαν σε θεωρίες συνωμοσίας».
Ο κ. Μαρκόπουλος προχώρησε σε νέες αναφορές εσωκομματικού χαρακτήρα, αναφέροντας ότι «κάποιοι δικοί μας λιποψύχησαν και κρύφτηκαν». Ωστόσο, τόνισε ότι «έστω και τώρα, τα πράγματα δικαιώνουν εμάς» και όσους αγωνίστηκαν παρά τις απειλές και τις προσβολές που δέχθηκαν.
Επίκληση της Δικαιοσύνης
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι έχει «έλθει η ώρα της Δικαιοσύνης» για όσους «οικοδόμησαν ένα μεγάλο κι ανυπόφορο ψέμα» επάνω στη μνήμη των πολιτών που χάθηκαν. Εκφράζοντας την πάγια ανησυχία του, επισήμανε ότι είναι απαραίτητο οι 57 οικογένειες των θυμάτων να γνωρίζουν «την πραγματική αλήθεια» και όχι την αλήθεια των «μαθητευομένων εμπειρογνωμόνων» ή των «τυμβωρύχων δικηγόρων».
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Μαρκόπουλος επιτέθηκε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς και σε άλλους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του με συγκεκριμένα παραδείγματα που αναδείκνυαν την εκμετάλλευση της τραγωδίας.
Η Πολιτική Σκευωρία και η Αντεπίθεση της Κυβέρνησης
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος αναφέρθηκε με ανάρτησή του στην υπόθεση της Novartis, κάνοντας παραλληλισμούς με την τραγωδία των Τεμπών. Υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τα λάθη της ιστορίας. «Πώς κατασκευάζεται μια πολιτική σκευωρία υπό το φως μιας εθνικής τραγωδίας;», ρώτησε ρητορικά, επισημαίνοντας το διδακτικό παράδειγμα της αποτυχημένης προσπάθειας δίωξης 10 πολιτικών προσώπων σχετικά με την υπόθεση Novartis.
Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε και στους ελέγχους που επιβλήθηκαν στα δημόσια οικονομικά, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια και υπευθυνότητα στον χειρισμό των οικονομικών πόρων της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μαρκόπουλου, καθώς και οι δηλώσεις του κ. Σκέρτσου, αποτυπώνουν τις εσωτερικές αντιφάσεις και την πολιτική ένταση εντός της κυβερνητικής παράταξης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για <διαφάνεια, <λογοδοσία> και <σοβαρότητα> όσον αφορά τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία.