Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων
Η σημαντική μεταρρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με κεντρικό άξονα την «Ατζέντα 2030», περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοποριακές αλλαγές που στοχεύουν στην αναβάθμιση του υγειονομικού μοντέλου λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Η μεταρρύθμιση επικεντρώνεται στην ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και στη βελτιστοποίηση της διοικητικής και οικονομικής τους διαχείρισης.
Βασικές Προτεραιότητες της Μεταρρύθμισης
Αυτή η μεταρρύθμιση εστιάζει σε έξι βασικές προτεραιότητες που θα επιφέρουν θετικές αλλαγές:
1. Αναβάθμιση Υγειονομικών Υπηρεσιών: Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού.
2. Εξορθολογισμός Λειτουργίας Στρατιωτικών Νοσοκομείων: Η αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου λειτουργίας έχει σαν στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης και των εσόδων των στρατιωτικών νοσοκομείων. Η αύξηση της πληρότητας θα επιτρέψει τη βελτίωση των οικονομικών πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών του προσωπικού.
3. Αναγνώριση Προσφοράς Προσωπικού: Θέλουμε να ενισχύσουμε επαγγελματικά τους στρατιωτικούς ιατρούς, τις νοσοκόμες και το παραϊατρικό προσωπικό, μέσα από ένα νέο πλαίσιο επαγγελματικής εξέλιξης και οικονομικής αποζημίωσης.
4. Ενίσχυση Διακλαδικότητας: Στοχεύουμε στη βελτίωση της κατανομής του ιατρικού προσωπικού, διασφαλίζοντας την ανάλογη υποστήριξη στις στρατιωτικές μονάδες.
5. Δημιουργία Νέων Υγειονομικών Δομών: Θα αναπτυχθούν πρότυπες υγειονομικές και προνοιακές δομές, που θα εστιάζουν στις ευάλωτες ομάδες.
6. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Το υπουργείο θα συνεχίσει να ενισχύει το ΕΣΥ με στρατιωτικό προσωπικό, ειδικά σε ακριτικές περιοχές, και θα χρησιμοποιήσει τα στρατιωτικά νοσοκομεία για επείγουσες περιπτώσεις, όπως οι αεροδιακομιδές.
Καθοριστικοί Κανόνες και Βελτιώσεις
Το νομοσχέδιο που προωθεί σχετίζεται με τη βελτίωση της λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, εισάγοντας κανόνες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την οικονομική αυτοτέλεια τους. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη θέσπιση κατηγοριών εσόδων, τη δημιουργία λογιστικού σχεδίου, όπως και τη διενέργεια ετήσιων ελέγχων από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Επιπλέον, θα επεκταθούν οι ώρες λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, για να καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες του προσωπικού. Υιοθετείται ένα σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών για να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης και γρήγορης αποπληρωμής.
Η διανυκτέρευση Στρατιωτικών Φαρμακείων και η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων θα βελτιώσουν την πρόσβαση των υπαλλήλων σε απαραίτητα φάρμακα, προσφέροντας τους την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.
Νέες Εκπαιδευτικές και Υγειονομικές Δομές
Σημαντικά βήματα για την εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού περιλαμβάνουν τη θεσμοθέτηση νέων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, όπως ο Επαγγελματίας Οπλίτης Διασώστης, ενώ προγραμματίζεται η δημιουργία σχολείων εκπαίδευσης Επαγγελματιών Οπλιτών Υγειονομικού. Στοχεύουμε στη διαρκή εκπαίδευση και ανάπτυξη των στελεχών μας.
Έτσι, μέσα από την υλοποίηση των παραπάνω αλλαγών, επιδιώκουμε μια σύγχρονη και ευέλικτη προσέγγιση στον τομέα της υγείας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των στρατιωτικών και των οικογενειών τους effectively και άμεσα.