www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Ειδήσεις για Αιτήσεις, Ελέγχους, Δίδακτρα και Νομικές Εκκρεμότητες

B6e702840af90392e0097efeabc0fbbf no watermark
Κοινοποίηση

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Αιτήσεις και Διαδικασίες Ελέγχου

Δεκατρείς αιτήσεις κατατέθηκαν τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Οι αιτήσεις αφορούν τη δημιουργία παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ) για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, με μία εξ αυτών να σχετίζεται με το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.

Σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας θα αξιολογήσουν τη πληρότητα των υποβληθέντων φακέλων. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), υπεύθυνη για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων καθώς και για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους. Παράλληλα, οι φάκελοι θα αποσταλούν και στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), που θα εξετάσει τις κτιριολογικές απαιτήσεις των παραρτημάτων.

Συνεργασίες και Ειδικές Επισημάνσεις

Τα μητρικά πανεπιστήμια που υπέβαλαν αιτήσεις είναι κατά κύριο λόγο βρετανικά, πολλά εκ των οποίων ήδη συνεργάζονται με ελληνικά ιδιωτικά κολλέγια, εκτός από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, το οποίο δεν είχε προηγούμενη παρουσία στην Ελλάδα. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι «η υποβολή της αίτησης δεν ισοδυναμεί με αδειοδότηση».

Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνει ότι «η διαδικασία αδειοδότησης θα προέλθει μετά από αυστηρό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, ακολουθώντας τη νομοθεσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποιότητα των ιδρυμάτων είναι το κύριο μέλημα, και υπογραμμίζει ότι θα αξιολογούνται για τυχόν αλλαγές και για την τήρηση του στρατηγικού σχεδιασμού τους. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι την προθεσμία έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Προβλεπόμενα Χρονοδιαγράμματα και Ποιότητα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ΕΘΑΑΕ και ο ΕΟΠΠΕΠ απαιτούν 120 ημέρες για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων. Ο υφυπουργός τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία εξέτασης της ποιότητας των φακέλων», ελπίζοντας ότι τα πανεπιστήμια που θα αδειοδοτηθούν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ερωτώμενος για τα ξένα πανεπιστήμια που ήδη λειτουργούν στη χώρα μέσω συνεργασιών με κολλέγια, ο κ. Παπαϊωάννου τονίζει ότι «η αίτηση προήλθε από τα μητρικά πανεπιστήμια και η άδεια θα χορηγηθεί σε αυτά». Υπογραμμίζει ότι στην ελληνική ορολογία δεν υπάρχει ο όρος κολλέγιο με την έννοια που ισχύει για τα δημόσια πανεπιστήμια και αναφέρει ότι οι αιτήσεις ελέγχονται ανάλογα με τα πρότυπα των ελληνικών δημόσιων ιδρυμάτων.

Διδακτικά Προγράμματα και Δίδακτρα

Ο κατάλογος των μητρικών πανεπιστημίων που συνεργάζονται με ελληνικά κολλέγια περιλαμβάνει ιδρύματα όπως το The Open University σε συνεργασία με το Ανατόλια College, το University of York με το CITY College, και το University of Essex με το Aegean College, μεταξύ άλλων. Εφόσον τελικά λάβουν άδεια, τα παραρτήματα αυτά θα λειτουργήσουν ως μη κρατικά ΑΕΙ στη Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο του 2025, εκτός από την περίπτωση του DEI College που έχει υποβάλει αίτηση για το 2026-2027.

Ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής και πρύτανης του New York College, επισημαίνει τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να προσελκύσει ξένους φοιτητές, προσδιορίζοντας ότι η ποιότητα των ιδρυμάτων και η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας είναι καίριας σημασίας.

Δημιουργία Υποδομών και Οικονομικά Στοιχεία

Το Κολλέγιο Ανατόλια προγραμματίζει την κατασκευή τεσσάρων νέων κτιρίων, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών του. Τα διδάκτρα για τις προπτυχιακές σπουδές θα υπολογίζονται γύρω από τα 6.900 ευρώ ανά έτος, ενώ τα μεταπτυχιακά θα κυμαίνονται από 6.900 έως 8.500 ευρώ ανά έτος. Θα υπάρχουν επίσης υποτροφίες για φοιτητές που διακρίνονται, καθώς και στήριξη σύμφωνα με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Η ίδρυση νέων παραρτημάτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του παραρτήματος του Πανεπιστημίου του York, θεωρείται κομβικής σημασίας για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σύγχρονου campus στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας τη συμβολή της εκπαίδευσης στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ανοιχτά Νομικά Θέματα

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθούν προσφυγές κατά του νόμου σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, που έχουν υποβληθεί από καθηγητές και άλλους ενδιαφερόμενους. Η απόφαση προγραμματίζεται να εκδοθεί σύντομα.

Στήριξη στα Δημόσια Πανεπιστήμια

Ο Νίκος Παπαϊωάννου επισημαίνει τη διαρκή στήριξη από πλευράς της κυβέρνησης στα δημόσια πανεπιστήμια, με αύξηση κονδυλίων και νέες θέσεις προσωπικού. Η συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια αποτελεί μία στρατηγική των ελληνικών ΑΕΙ για τη διεθνοποίηση και την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης στη χώρα.