www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Μοναξιά και Υγεία: Η Ελλάδα και η Κύπρος στην Κορυφή της Παγκόσμιας Έρευνας

2b963e7001b7bae4d8912c9f4e1a3caf no watermark
Κοινοποίηση

Η Μελέτη για τη Μοναξιά: Ελλάδα και Κύπρος Στην Πρώτη Θέση

Μια νέα έρευνα που εξετάζει τη μοναξιά αξιολόγησε χιλιάδες ανθρώπους ηλικίας 50-90 ετών σε 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές της μοναξιάς, ειδικά στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα από αυτό το φαινόμενο.

Αυξανόμενη Μοναξιά με την Ηλικία

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Aging & Mental Health υποδεικνύει ότι η μοναξιά γενικά αυξάνεται με την ηλικία. Ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία, οι μεσήλικες αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές. Η μοναξιά όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα της ζωής, αλλά είναι και υπεύθυνη για σοβαρές σωματικές και ψυχικές προβλήματα υγείας.

Ο Robin Richardson από το Emory University εξήγησε ότι η αντίληψη πως οι άνθρωποι γίνονται πιο μόνοι καθώς γερνούν, δεν ισχύει πάντα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεσήλικες βιώνουν υψηλά επίπεδα μοναξιάς, γεγονός που αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι κατά την ενηλικίωση.

Στοιχεία από την Έρευνα

Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία από περίπου 64.324 ηλικιωμένους σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής. Οι ερευνητές, συνεργαζόμενοι με επιστήμονες από το Columbia University, McGill University και Universidad Mayor στο Σαντιάγο, ανέλυσαν τη μοναξιά και τους συντελεστές της, όπως η ανύπαντρη κατάσταση, η ανεργία, η κατάθλιψη και η υγεία.

Εντυπωσιακά, έδειξαν ότι η συχνότητα της μοναξιάς διαφέρει ανά χώρα, με ορισμένες χώρες να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση της μοναξιάς σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι ενήλικες 50-90 ετών παρουσίασαν τις υψηλότερες καταγεγραμμένες τιμές μοναξιάς.

Η Ελλάδα και η Κύπρος σε Σύγκριση με Άλλες Χώρες

Οι χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη περιλάμβαναν την Aυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία και άλλες. Ειδικότερα, στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι μέσες τιμές μοναξιάς ήταν υψηλότερες, σύμφωνα με τις αναφορές των συμμετεχόντων.

Μια ιδιαίτερη διαπίστωση ήταν ότι στη Δανία καταγράφηκαν τα χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς (0.4), ενώ στην Ελλάδα και την Κύπρο τα υψηλότερα (1.7). Αυτό δείχνει σημαντικές διαφορές στη εμπειρία της μοναξιάς, ανάμεσα στις χώρες.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι σχεδόν το 20% των αιτίων που προκαλούν μοναξιά παρέμειναν ανεξήγητα, κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας. Οι κοινωνικές συνθήκες, όπως οι περιορισμένες ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση λόγω εργασιακών υποχρεώσεων και φροντίδας οικογενειακών μελών, μπορεί να συνεπάγονται τη μοναξιά αυτή.

Στρατηγικές Παρέμβασης

Οι ερευνητές προτείνουν ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη προσπάθεια για την αναγνώριση και στήριξη των ανησυχιών που προκαλεί η μοναξιά στους μεσήλικες. Να επεκταθεί η εξέταση για κατάθλιψη σε αυτές τις ομάδες και να προσαρμοστούν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες ώστε να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερες ανάγκες τους. Οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών που δεν εργάζονται ή είναι ανύπαντροι.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η μοναξιά δεν είναι μόνο πρόβλημα που αφορά τους ηλικιωμένους, αλλά και μια πραγματικότητα που χτυπάει τους μεσήλικες, επισημαίνοντας την ανάγκη για στοχευμένες προσεγγίσεις και λύσεις για τον περιορισμό τους.