Μυτιλήνη: Δύσκολες επεμβάσεις στο πρότυπο πανελλαδικά αιμοδυναμικό εργαστήριο
Η Λέσβος μπαίνει στο χάρτη των περιοχών της χώρας με σύγχρονα και αποτελεσματικά αιμοδυναμικά εργαστήρια. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, οι ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα ακολουθούσαν, στην καλύτερη περίπτωση, τις διακομιδές προς την Αθήνα. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία συμπλοκές αγγειοπλαστικών επεμβάσεων υψηλού ρίσκου, γεγονός που συνιστά σημαντική πρόοδο για την τοπική υγειονομική περίθαλψη.
Στην πρόσφατη επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του Νοσοκομείου, οι επεμβατικοί καρδιολόγοι Αναστάσιος Μίλκας και Γεράσιμος Γαβριελάτος, με την υποστήριξη έμπειρων νοσηλευτών, κατάφεραν να υπερβούν κάθε πρόβλημα σε έναν απαιτητικό 10ωρο μαραθώνιο. Ο κ. Μίλκας δήλωσε, «αυτό αποδεικνύει ότι και ένα επαρχιακό νοσοκομείο μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης, δήλωσε πως η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, που γεμίζει υπερηφάνεια και ελπίδα. Οι επιτυχημένες επεμβάσεις σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το νησί, προσφέροντας στους κατοίκους πρόσβαση σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες προηγουμένως ήταν αδιανόητες. «Επιπλέον, η συνεχής λειτουργία του εργαστηρίου ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα μας για το μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Καμπούρης.
Η επέμβαση αυτή είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των μελών του προσωπικού που συμμετείχαν στην επιτυχία αυτών των επεμβάσεων. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους επεμβατικούς καρδιολόγους που ταξίδεψαν από άλλα νοσοκομεία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενδεικτικά τον Γεράσιμο Γαβριελάτο από το Τζάνειο Νοσοκομείο, ο οποίος ταξίδεψε στη Λέσβο με ανιδιοτέλεια για να συμβάλει.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μίλκας είναι αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και εργάζεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 180 ταξίδια μετ’ επιστροφής για να πραγματοποιήσει επεμβάσεις στη Μυτιλήνη.
Προοπτικές και καινοτομίες για την καρδιολογική φροντίδα
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προόδου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αποφάσισε πρόσφατα την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού για το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Αυτός ο εξοπλισμός θα επιτρέψει την άμεση παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια εξ αποστάσεως, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο μέσω της τηλεϊατρικής.
Ο κ. Καμπούρης υπογράμμισε ότι η καρδιολογική κλινική θα αποτελέσει πρότυπο κέντρο σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς τέτοιες επεμβάσεις γίνονται σε ελάχιστα κέντρα στην Ελλάδα, όπως το Ωνάσειο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο ενισχύει το κύρος του νοσοκομείου αλλά αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει καινοτομία σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια από τις πιο σοβαρές καρδιοαγγειακές παθήσεις παγκοσμίως, με σημαντικά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας. Στην Ελλάδα οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες εισαγωγές, κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου η πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι περιορισμένη. Η νέα μέθοδος παρακολούθησης θα αλλάξει τα δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα στους καρδιολόγους να παρακολουθούν κρίσιμες παραμέτρους της υγείας των ασθενών σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους σημαντικά.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, οι καινοτόμες αυτές διατάξεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της φροντίδας υγείας και θα ενισχύσουν το ρόλο του νοσοκομείου Μυτιλήνης ως μιας δυναμικής και σύγχρονης μονάδας υγείας στην Ελλάδα.