Μόσχα: Η ΕΕ στρέφεται εναντίον των δικών της συμφερόντων αν σταματήσει εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προτείνει μέτρα τον ερχόμενο μήνα, τα οποία θα περιλαμβάνουν τη σταδιακή διακοπή των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού και υγροποιημένου αερίου. Η ΕΕ επιδιώκει να τερματίσει τις επί δεκαετίες ενεργειακές σχέσεις της με τη Ρωσία, η οποία υπήρξε παραδοσιακά ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου για πολλές χώρες μέλη της.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ευρώπη «πυροβολεί τα ίδια της τα πόδια» με την πρότασή της τις τελευταίες ημέρες να σταματήσει όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2027. Η συγκεκριμένη πρόταση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία και των γενικότερων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι με τις νέες προτάσεις σκοπεύει να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία των κρατών μελών της. Ο Γιόργκενσεν, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, τόνισε ότι μια επιστροφή σε ρωσικές ενεργειακές πηγές δεν είναι συνετή επιλογή, ανεξαρτήτως των προόδων που μπορεί να επιτευχθούν στο μέτωπο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παρά τις πολιτικές και ηθικές παραμέτρους που οδηγούν την ΕΕ σε μια τέτοια απόφαση, η ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα είναι προφανής, καθώς πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ρωσικό αέριο για τη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απόφαση αυτή της ΕΕ αναμένεται να προκαλέσει εκτενείς συζητήσεις στις χώρες μέλη, καθώς κάθε κράτος έχει διαφορετικά ενεργειακά συμφέροντα και επίπεδα εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Οι προκλήσεις που παρουσιάζονται είναι πολλές και η πραγματικότητα της ενεργειακής μετάβασης δεν μπορεί να γίνει σε χρόνο μηδέν, όπως αρκετοί πολιτικοί αναγνωρίζουν.
Κίνδυνοι και προοπτικές για την Ευρώπη
Η Ευρώπη οφείλει να βρει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου και να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Οι εξελίξεις στην παρούσα συγκυρία επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε τις θέσεις που θα διατυπωθούν και τις στρατηγικές που θα αναπτυχθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Ο δρόμος προς την ενεργειακή ανεξαρτησία είναι σίγουρα δύσβατος, γεμάτος προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες ίσως για μια νέα εποχή ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη.