www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα έκθεση Γιάννη Μενεσίδη: Ο ζωγράφος της κεκρυμμένης χαράς στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη

3fbe1889bc5130042df1d76c7f929c52
Κοινοποίηση

Έκθεση Γιάννη Μενεσίδη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Ο Γιάννης Μενεσίδης, ένας ανερχόμενος ζωγράφος, περιγράφει τη δουλειά του με πολύ ποιητικό τρόπο: «Παραλληλίζω τη ζωγραφική μου με τη ροδιά που μεταφέρει έννοιες κεκρυμμένης χαράς. Γλυκαίνομαι, χάνομαι και αποσαθρώνομαι στη ζωγραφική επιφάνεια. Φορώ ρούχα δανεικά, σκορπίζομαι και γίνομαι πολύμορφος. Κοπιάζω, απογοητεύομαι, η επιφάνειά μου όταν φωτίζεται δωρεάν, υπερίπταμαι…». Αυτές οι λέξεις αποτυπώνουν τη δημιουργική ταξινόμηση της ψυχής του καλλιτέχνη και τις συναισθηματικές διαστάσεις της τέχνης του. Η έκθεση που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει 46 έργα του Μενεσίδη και φέρει τον τίτλο «Γιάννης Μενεσίδης: Ο ζωγράφος της «κεκρυμμένης» χαράς». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στις 19:00, στο Τελλόγλειο (Αγίου Δημητρίου 159Α).

Τα έργα του Μενεσίδη, δημιουργημένα με σινική μελάνη, τέμπερα και λαδοπαστέλ, χαρακτηρίζονται από τον πλούτο των μοτίβων, τη γοητεία της επιφάνειας και τη σχηματοποίηση των μορφών. Στην τέχνη του, ο άνθρωπος κατέχει κεντρική διαχρονική θέση, είτε μέσα από θρησκευτικά είτε μέσα από λαϊκά θέματα. Η φύση παρουσιάζεται επίσης με έντονη θεματολογία: η επιβλητική παρουσία δέντρων όπως πλατάνια, οξιές και ελιές, καθώς και το υδάτινο στοιχείο των τοπίων (Σάμος, Καππαδοκία, Σαντορίνη, Ιορδανία) απεικονίζουν την πολλαπλότητα της ζωής.

Ο Miguel Fernández Belmonte, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής του Τελλογλείου, αναδεικνύει την ουσία της τέχνης του Μενεσίδη λέγοντας ότι «στα έργα του, είτε πρόκειται για τοπία είτε για θρησκευτικά ή λαϊκά θέματα όπως παζάρια και γιορτές, υπάρχει πάντα ο άνθρωπος, ως σχήμα και ως σύμβολο». Η τέχνη του απελευθερώνεται από τη φυσιοκρατική αναπαράσταση και περιλαμβάνει πνευματικά και συμβολικά στοιχεία. Αυτή η προσέγγιση προτρέπει την αυτογνωσία και την εξερεύνηση, και το έργο του είναι γεμάτο διάχυτη χαρά, γαλήνη και ελπίδα. Στη ζωγραφική του, παρατηρείται μάλιστα μια εξέλιξη στις πινελιές, με τις πρώιμες πινελιές να είναι μικρές και στρογγυλές, ενώ οι πιο πρόσφατες δημιουργούν μεγαλύτερες επιφάνειες και αντιθέσεις.

Η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ και Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου, εκφράζει την εκτίμησή της για τον Μενεσίδη, τονίζοντας ότι εργάζεται με αφάνταστη υπομονή και επιμέλεια, από τη μικρογραφία έως την τελική σύνθεση. Κάθε έργο του περιέχει επαναλαμβανόμενα μοτίβα και κρυπτογραφημένα κείμενα, δημιουργώντας ένα μοναδικό καμβά που ενσωματώνει τη θρησκευτική παράδοση και την καθημερινότητα. Η προσοχή του στις λεπτομέρειες και η επιλογή διαφορετικών οπτικών γωνιών ενισχύουν την μοναδικότητα της ζωγραφικής του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η έκθεση του Μενεσίδη στο Τελλόγλειο λειτουργεί επίσης ως αναφορά και τιμή στον δάσκαλο Πεντζίκη, αναδεικνύοντας τη συνεργασία του καλλιτέχνη με τον Χριστιανόπουλο για 20 χρόνια και συμβάλλοντας στην εικαστική ιστορία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 25 χρόνια του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Πληροφορίες Έκθεσης

Εγκαίνια έκθεσης: Σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαΐου – 28 Σεπτεμβρίου 2025
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00
Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00
Δευτέρα κλειστά.