Κεντρικά Άρθρα
Επικαιρότητα
Δημοφιλέστερα
Ιστορίες
Πρώτη μεταπολεμική λογοκριτική παρέμβαση της Ναυτικής Αστυνομίας, με αποκαθήλωση του έργου του Τσαρούχη «Γυμνός ναυτής», από ομαδική έκθεση.

Γράφει ο
Βασίλης Κεχαγιάς
Κριτικός Κινηματογράφου – Δημοσιογράφος
Ο ιστορικός
Ήταν η εποχή που φαίνεται ότι το σινεμά διεκδικούσε με πάθος τη λογοκρισία. Έτσι, το 1992 ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και πολλά άλλα, όντας εκείνη την εποχή σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, προέβη σε ηθικό λιντσάρισμα της Φρίντας Λιάππα για τα «Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης». Αιτία ο ισχυρισμός του για κακοποίηση βρέφους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Αντί για τη Λιάππα, η οποία ταξίδεψε στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ήταν ο Δοξιάδης που αναγκάστηκε σε παραίτηση από την υπουργό Ψαρούδα Μπενάκη. Είχε παρέμβει ο παθών Αγγελόπουλος με επιστολή, στην οποία έγραφε ότι η παραίτηση ήταν μονόδρομος. Δυστυχώς, η Λιάππα έφυγε από καρκίνο δύο έτη αργότερα.
Ο αυτόπτης μάρτυς
Η Ελίνα Ψύκου, αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογράφου, θύμα και αυτή λογοκριτικής παρέμβασης, στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, για την αφίσα της ταινίας της «Αδέσποτα κορμιά», όπου μία γυναίκα παρουσιαζόταν σε θέση εσταυρωμένη, έγραψε, με αφορμή την περιπέτειά της: «Στις 19 Δεκεμβρίου 2023, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την απόσυρση έργου της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, από το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, όπου και παρουσιαζόταν στο πλαίσιο έκθεσης με θέμα την έμφυλη βία. Το έργο απεικονίζει την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα, και είναι φτιαγμένο από σεντόνια που γυναίκες δώρισαν στην Λαλέ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά: «Προφανώς εμείς πάντοτε προστατεύουμε την τέχνη, αλλά και την εθνική μας υπόσταση».
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα σημαντικότερα νέα της ημέρας απευθείας στο email σας.