Προβλεπόμενη Μείωση Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται τον Απρίλιο, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Σε συνέντευξή του στο Econostream, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «Αν η συνεδρίαση ήταν σήμερα, θα ήμουν πιο σίγουρος ότι θα αποφασίζαμε μείωση, γιατί ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν 2,3%, σύμφωνα με τις προγνώσεις μας». Σημείωσε ότι η επιτυχία αυτής της πρόβλεψης εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων.
Τα διαθέσιμα στοιχεία για το δ΄ τρίμηνο του 2024 εκθέτουν μια επιβράδυνση της αύξησης των μισθών, γεγονός που συμβαδίζει με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών. Επίσης, ο πυρήνας του πληθωρισμού έχει δείξει σημάδια μείωσης. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε επιφυλακτικός, δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε ακόμη Απρίλιο» και ότι «η αβεβαιότητα είναι τόσο υψηλή ώστε να είναι δύσκολο να προβλέψουμε μία ακόμη μείωση». Κάλεσε, λοιπόν, για προσοχή, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να περιμένουμε για την εξέλιξη των δεδομένων πριν από οποιαδήποτε απόφαση.
Ο διοικητής της Τράπεζας αποτύπωσε την εκτίμησή του ότι θα υπάρξουν άλλες δύο μειώσεις φέτος, με το 2% να θεωρείται το τελικό επίπεδο των επιτοκίων. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια πότε θα συμβούν αυτές οι μειώσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσοχής σε ένα περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να μειωθεί στο 2%, αναφέροντας ότι «προτού ληφθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η απόφαση για το φρένο χρέους της Γερμανίας, μπορεί να υπήρξαν ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης». Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί το επιτόκιο να φτάσει στο 1,75% και όχι στο 1,5%, λόγω των τρεχουσών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.
Η κατάσταση αυτή δείχνει την ανάγκη για παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων και της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στην Ευρώπη, καθώς και τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η γεωπολιτική κατάσταση στις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια. Με τις αναμενόμενες εξελίξεις, το ενδιαφέρον των αναλυτών και επενδυτών παραμένει στραμμένο προς τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ.