www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέοι Κανονισμοί Εργασίας: Αλλαγές στην Πρόσβαση των Μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο

A1445e901eadae5fd3ac6077861e07eb no watermark
Κοινοποίηση

Στρατηγική της Βρετανικής Κυβέρνησης για την Κανονικοποίηση της Μετανάστευσης

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, τα σχέδιά της για τον περιορισμό της μαζικής μετανάστευσης, επιδιώκοντας να τερματίσει το «αποτυχημένο πείραμα της ελεύθερης αγοράς», όπως το χαρακτήρισε. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν τη χορήγηση βίζας μόνο σε ειδικευμένο προσωπικό, που θα είναι διαθέσιμες αποκλειστικά σε πτυχιούχους, με την υποχρέωση οι επιχειρήσεις να ενισχύσουν την εκπαίδευση των ντόπιων εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υπόκειται σε πιέσεις να μειώσει τη καθαρή μετανάστευση, ιδιαίτερα μετά την αύξηση της επιρροής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Αναγκαίοι Περιορισμοί και Νέα Σχέδια

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, οι βίζες για εξειδικευμένους εργαζόμενους θα χορηγούνται μόνο σε πτυχιούχους, με τις θέσεις χαμηλότερης ειδίκευσης να ανατίθενται μόνο σε τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για τη βιομηχανική στρατηγική της χώρας. Οι εταιρείες στον τομέα της περίθαλψης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν βίζες για αλλοδαπούς εργαζόμενους από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει δηλώσει ότι αυτές οι αλλαγές θα παρουσιαστούν στη Λευκή Βίβλο, που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, καθορίζοντας τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Η υψηλή νόμιμη μετανάστευση υπήρξε ένας βασικός παράγοντας που ώθησε τους Βρετανούς να υποστηρίξουν το Brexit το 2016, καθώς υπήρχε ευρύτερη δυσαρέσκεια για την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζόμενων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Επιπτώσεις του Brexit στην Μετανάστευση

Με την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020, η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση είχε μειώσει τα όρια χορήγησης βίζας, προσδιορίζοντας ως «εξειδικευμένο προσωπικό» και συμπολίτες όπως δασκάλους γιόγκα, φροντιστές σκύλων, και DJs. Η Ιβέτ Κούπερ, υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, δήλωσε πως «κληρονομήσαμε ένα αποτυχημένο σύστημα μετανάστευσης, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αντικατέστησε την ελεύθερη μετακίνηση με ένα πείραμα ελεύθερης αγοράς». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για την αποκατάσταση του ελέγχου στο μεταναστευτικό σύστημα.

Αν και οι αλλαγές που έγιναν μετά το Brexit μείωσαν τον αριθμό των μεταναστών από την ΕΕ, νέοι κανόνες για τις βίζες εργασίας καθώς και η αθρόα άφιξη ατόμων από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ έχουν οδηγήσει σε αύξηση της μετανάστευσης. Η καθαρή μετανάστευση, δηλαδή η διαφορά μεταξύ αυτών που εισέρχονται και αποχωρούν από τη χώρα, ανέβηκε σε 906.000 άτομα ετησίως μέχρι τον Ιούνιο του 2023, σε σύγκριση με μόλις 184.000 το 2019.

Η υπουργός Κούπερ επεσήμανε ότι ο συνδυασμός των εν λόγω αλλαγών στους κανόνες για τις βίζες χαμηλής ειδίκευσης και η διακοπή της χορήγησης βίζας σε αλλοδαπούς νοσηλευτές θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των αδειών για χαμηλά ειδικευμένους εργαζόμενους κατά 50.000 φέτος. Οι Βρετανοί εργοδότες ανησυχούν ότι οι αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες στην αγορά εργασίας.