Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»
Η Θεσσαλονίκη καθίσταται και φέτος σημείο αναφοράς στις διεθνείς φιλολογικές εξελίξεις με το Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία (Trends in Classics)». Το συνέδριο, που διοργανώνεται για 19η χρονιά από τον Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Duke και το Oberlin College & Conservatory.
Το συνέδριο είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα από τις 22 έως τις 24 Μαΐου 2025 στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Σημαντικοί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση για την προσφορά τους στη Κλασική Φιλολογία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες θα συμμετάσχουν ως ομιλητές. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, Καθηγήτρια Ιωάννα Καραμάνου, καθώς και οι ακαδημαϊκοί Καθηγητές Αντώνιος Ρεγκάκος και Θεόδωρος Παπαγγελής, μεταξύ άλλων. Η συντονιστική επιτροπή του Συνεδρίου περιλαμβάνει την Καθηγήτρια Lauren Ginsberg και τον Καθηγητή Christopher Trinacty, με συμμετοχή και των Καθηγητών Αντώνιο Ρεγκάκο και Σταύρο Φραγκουλίδη.
Θέμα του Συνεδρίου: Ο Νέρωνας και η Εποχή του
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το φετινό θέμα του συνεδρίου εστιάζει στον Νέρωνα και την Εποχή του, αναγνωρίζοντας τον διαρκή ενδιαφέρον του σύγχρονου κριτικού λόγου. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν δημοσιευτεί σημαντικά έργα και έχουν διεξαχθεί σημαντικές μουσειακές εκθέσεις που αναδεικνύουν τις πτυχές της προσωπικότητας και της εποχής του διαβόητου πέμπτου αυτοκράτορα της Ρώμης. Οι νεότερες ανασκαφές στη Domus Aurea και οι βιογραφίες που κυκλοφορούν επιδιώκουν να ρίξουν φως στην ιστορία του Νέρωνα και στα χρόνια 54-68 μ.Χ..
Η επίδραση της Νερώνειας περιόδου εκτείνεται και διά της αιώνες μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα, με τις αναπαραστάσεις του από διαφορετικές πολιτισμικές και ιστορικές οπτικές γωνίες. Από τη φλαβιανή ανασύνθεση της εικόνας του έως την χριστιανική κατασκευή του μύθου του ως Αντίχριστου, η αποδοχή του Νέρωνα μένει αδιάλειπτα επίκαιρη. Το συνέδριο στοχεύει να αναδείξει τις ποικιλόμορφες «Εποχές του Νέρωνα» και την πολιτισμική του επίδραση στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Συμμετοχή και Γλώσσα του Συνεδρίου
Με τη συμμετοχή 22 ομιλητών από διάφορους ακαδημαϊκούς τομείς των αρχαιογνωστικών επιστημών, οι ανακοινώσεις του συνεδρίου θα καλύψουν τις καλλιτεχνικές, φιλοσοφικές και λογοτεχνικές διαστάσεις της εποχής του Νέρωνα και την πρόσληψή του στην τέχνη και τον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου είναι η αγγλική, ενώ οι εργασίες είναι ανοικτές στο κοινό, παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή ιδεών.