Δραστηριότητες για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας
Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο την τιμή και τη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, και ο κ. Ανδρουλάκης κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, αναφέρθηκε σε αυτήν την τραγική ιστορία του ελληνισμού.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την Ποντιακή Γενοκτονία ως ένα εθνικό τραύμα και μίλησε για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την διεθνή αναγνώριση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος που διαπράχθηκε από την ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εστίασε στην ανάγκη να μην επιτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών, αναφερόμενος στους ομογενείς του Πόντου και στους χριστιανικούς πληθυσμούς της ανατολικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε τη σημασία της μνήμης, η οποία λειτουργεί ως φρουρός για όλη την ανθρωπότητα. Αναγνώρισε ότι η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για το ΠΑΣΟΚ, καθώς η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 1994 από τον ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου, ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο χρέος όλων των Ελλήνων να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Κατά την ομιλία του, σχολίασε την ανάγκη να τερματιστούν οι φυσικές και ηθικές συνέπειες αυτού του εγκλήματος και επεσήμανε ότι τέτοιες αδικίες εξακολουθούν να συμβαίνουν στη γειτονιά μας, θυμίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα, όπου διαπράττονται πράξεις εθνοκάθαρσης.
Ο κ. Ανδρουλάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους -νέους, παιδιά, μανάδες- που χάνουν άδικα τη ζωή τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έναν πανανθρώπινο πολιτισμό που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και θα προάγει την ειρηνική συνύπαρξη.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες που κατέγραψαν τη μνήμη των θυμάτων αλλά και την σημασία της ημέρας, ενισχύοντας τη συλλογική μνήμη και την προσπάθεια αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας.