www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΗΕ: Καταγγέλλει το Ισραηλινό Στρατό για τον Θάνατο Υπαλλήλου στη Γάζα

F190cc93565d402807c5e7cbdcafda8d
Κοινοποίηση

Η Νέα Κατάσταση Στη Γάζα και οι Συνέπειες για τον ΟΗΕ

Τα πρόσφατα πλήγματα που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε κτίριο του ΟΗΕ στη Γάζα προκαλούν διεθνή ανησυχία, μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του οργανισμού ότι ένας Βούλγαρος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Στεφάν Ντουζαρίκ, τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν σε ένα συγκρότημα του ΟΗΕ στη Ντέιρ αλ Μπάλα την 19η Μαρτίου προκλήθηκαν από ισραηλινό άρμα μάχης.

Μαζί με τον Βούλγαρο, άλλοι έξι εργαζόμενοι από διαφορετικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ένας Παλαιστίνιος, τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η τοποθεσία αυτή ήταν γνωστή στους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση και ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να καταδικάσει τα πλήγματα και να ζητήσει πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα.

Η αντίδραση του Ισραήλ υπήρξε άμεση, με τον στρατό της χώρας να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και να τονίζει ότι δεν υπήρξαν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις συνθήκες του θανάτου του Βούλγαρου υπαλλήλου, όπως και τις συνθήκες των επιθέσεων αυτές.

Η Ασφάλεια και η Ανθρωπιστική Βοήθεια στη Γάζα

Με την κατάσταση στη Γάζα να κλιμακώνεται, το Ισραήλ έχει επαναφέρει τις αεροπορικές επιθέσεις και τις χερσαίες επιχειρήσεις, παραβιάζοντας την εκεχειρία που είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι προχώρησε σε μείωση της ανθρώπινης παρουσίας στη Γάζα για λόγους ασφαλείας. Η μείωση αυτή αναμένεται να φέρει μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του οργανισμού κατά περίπου 30% αυτή την εβδομάδα, επηρεάζοντας το προσωπικό διαφόρων οργανισμών του ΟΗΕ, όπως η UNICEF, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Συνολικά, η παρουσία του ΟΗΕ στη Γάζα αξιολογείται ως καθοριστική, με περίπου 13.000 υπαλλήλους να εργάζονται για την υποστήριξη των Παλαιστίνιων προσφύγων. Παρά την απόφαση μείωσης της παρουσίας του οργανισμού, όπως επιβεβαίωσε ο Ντουζαρίκ, ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Γάζα.