Η Νέα Οικονομική Πραγματικότητα της Ελλάδας στον Απόηχο των Δασμών
Σκοπός μας είναι να ανιχνεύσουμε και να χαρτογραφήσουμε το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί λόγω των πρόσφατων και ασυνήθιστων αναταραχών που προήλθαν από τους δασμούς Τραμπ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Οικονομικών, προσανατολίζεται προς μια ήπια στρατηγική κατευνασμού και διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση.
Μετά το προσωρινό πάγωμα των δασμών για 90 ημέρες (εκτός από τον βασικό δασμό του 10%) που ανακοίνωσε ο Τραμπ, υπάρχουν ελπίδες ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε επίσης καλή θέληση στον διάλογο επισημαίνοντας την δυνατότητα μιας win-win συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Οι διαπραγματευτικές επικοινωνίες έχουν ανοίξει και, παρά τις αβεβαιότητες, οι χειρότερες επιπτώσεις φαίνεται να αποφεύγονται για την ώρα.
Στρατηγική Ήπιας Αντίδρασης
Η Ελλάδα δεν φαίνεται διατεθειμένη να πιέσει για την επιβολή δασμών από την Ε.Ε., προτιμώντας μια στοχευμένη προσέγγιση. Αναλόγως, και η Κομισιόν υποστηρίζει το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας, αποφεύγοντας τις αντιποίνους. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παγώσει τους δασμούς άνω των 20 δισ. ευρώ για προϊόντα από τις ΗΠΑ, ως απάντηση στη κίνηση του Τραμπ.
Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς μια ανάρτηση στα social media του Τραμπ μπορεί να φέρει απρόβλεπτες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επαναφέρουν τους δασμούς μετά την τριμηνία, η Ελλάδα θα διεκδικήσει εξαίρεση για συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα, όπως η φέτα και οι ελιές.
Δημοσιονομικές προκλήσεις υπό τον Τραμπ
Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι αναγκαίες αναθεωρήσεις στα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις, ιδίως ενόψει της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Ενδέχεται οι φορολογικές ανακουφίσεις να μειωθούν σε αυτές που είναι απαραίτητες, με τις εξελίξεις να διαφαίνονται πιο ξεκάθαρα το καλοκαίρι.
Παρά την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας, η επίδραση των δασμών από τις ΗΠΑ θα είναι σημαντική και θα μπορούσε να επηρεάσει το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Δουλεύοντας για Νέες Αγορές
Η επίπτωση των αμερικανικών δασμών θα δείξει την πραγματική της διάσταση με την πάροδο του χρόνου, ενόσω οι ανησυχίες σχετικά με τον τουρισμό και τον εξαγωγικό τομέα εντείνονται, ιδίως για προϊόντα όπως ελιές, γαλακτοκομικά και φέτα. Η σύνδεση των Ελλήνων εξαγωγέων με τις ευρωπαϊκές αγορές είναι ισχυρή, το οποίο σημαίνει ότι ο αντίκτυπος δεν θα είναι αμελητέος.
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις είναι η διείσδυση σε νέες, μεγάλες αγορές, όπως η Ινδία, ο Καναδάς και οι χώρες της Αφρικής, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές και να μειωθούν οι απώλειες από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Αντίκτυποι σε Μακροοικονομικό Επίπεδο
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και άλλων χωρών θα έχει συνέπειες που θα εκδηλωθούν και στους μικρούς παίκτες, όπως είναι η Ελλάδα. Αν οι ευρωπαϊκές χώρες, με σημαντικές οικονομίες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, επηρεαστούν από τον πόλεμο, τότε και η ελληνική οικονομία θα κλονιστεί.
Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη μπορεί να πληγεί, με τον κίνδυνο της επιβράδυνσης να είναι υπαρκτός. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και έμμεσα από τις πολιτικές δασμών της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση.
Η Ακρίβεια και οι Επιπτώσεις
Η ακρίβεια στην Ελλάδα επηρεάζεται και από τις πολιτικές δασμών. Ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο και οι τάσεις δείχνουν πως θα παραμείνει γύρω στο 2,5-3% το επόμενο διάστημα. Κατά την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι περιορισμένη, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί ο πυρήνας του πληθωρισμού.
Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η οικονομία μας μπορεί να χρειαστεί να ανταπεξέλθει σε επιπλέον προκλήσεις, καθώς οι δασμοί εισάγουν μια νέα διάσταση στην αβεβαιότητα και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.