www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Έλληνες στην Δίνη της Κρίσης: Οικονομική Αδυναμία και Απαισιοδοξία στην ΕΕ

0d8185867c817965a7d98b7a25ef3c35 no watermark
Κοινοποίηση

Η Οικονομική Κατάσταση και η Απαισιοδοξία των Ελλήνων Πολιτών

Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλείται από τους δασμούς του Αμερικανού προεδρεύοντα Ντόναλντ Τραμπ, οι Έλληνες πολίτες βιώνουν μια από τις πιο δύσκολες φάσεις στην ιστορία τους. Σύμφωνα με αναφορές από αξιόπιστους οργανισμούς, όπως η Eurostat, ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Έλληνες καταναλωτές κατατάσσονται στους πιο φτωχούς και απαισιόδοξους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αγοραστική τους δύναμη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα και τις προοπτικές τους για το μέλλον.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ προσθέτει ακόμα περισσότερη ανησυχία στην ήδη τεταμένη κατάσταση. Πολλοί Έλληνες καταναλωτές αναγκάζονται να διαχειρίζονται περιορισμένα οικονομικά μέσα, σημειώνοντας ότι οι αποδοχές τους δεν αρκούν για την κάλυψη βασικών αναγκών. Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής πίεσης γίνονται ακόμα πιο αισθητές καθώς η αποταμίευση δείχνει να είναι σχεδόν αδύνατη, με τις περισσότερες οικογένειες να αγωνίζονται απλώς για να τα βγάλουν πέρα.

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη και Προβλέψεις

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας έχει καταγραφεί στις -43,7 μονάδες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Για σύγκριση, οι καταναλωτές στην Εσθονία και τη Σλοβενία βλέπουν την κατάσταση πιο θετικά, με δείκτες -35,2 και -27,6 αντίστοιχα. Αυτή η διευρυνόμενη διαφορά αποτυπώνει μια γενικότερη απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Επιπλέον, οι δείκτες που καταγράφουν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών καταγράφουν ανησυχητική αύξηση στις αρνητικές εκτιμήσεις τους. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών για τους προηγούμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν μόλις σε -44,8 μονάδες, ενώ οι προβλέψεις για τους επόμενους 12 μήνες είναι εξίσου απαισιόδοξες με δείκτη -39,3. Το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, υποδεικνύοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης στο μέλλον.

Κατανάλωση και Οικονομική Συμπεριφορά

Η καταναλωτική συμπεριφορά αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αβεβαιότητα. Ο δείκτης πρόθεσης για αγορές ειδών όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές διαμορφώνεται στις -44,7 μονάδες, με το 54% των νοικοκυριών να προγραμματίζει λιγότερες δαπάνες. Το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες, δημιουργώντας έναν κύκλο οικονομικής αβεβαιότητας και κωλυσιεργίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 63% των πολιτών παραδέχεται ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», και μόνο το 22% δηλώνει ότι μπορεί να αποταμιεύσει, ενώ το 6% αναφέρει ότι έχει χρεωθεί. Οι καταναλωτές προβλέπουν επίσης αύξηση των τιμών, με το 57% να περιμένει υψηλότερες τιμές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Αυτές οι εκτιμήσεις αποδεικνύουν την αβεβαιότητα που διακατέχει την ελληνική κοινωνία, με την αισιοδοξία να έχει γίνει σπάνια.

Η κατάσταση αυτή προσθέτει στην ανάγκη για στόχους και στρατηγικές που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να βελτιωθούν οι προοπτικές για το μέλλον.