www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΟΣΑ: Αυξανόμενο Δημόσιο Χρέος και Μειούμενα Spread Ελληνικών Ομολόγων

2ae24032595fd820d40584f5b8ebc52b
Κοινοποίηση

Οι Επιπτώσεις της Αυξανόμενης Δημόσιας Χρέωσης και η Εξέλιξη των Ελληνικών Ομολόγων

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s ενισχύει περαιτέρω τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας σε μια εποχή που το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξάνεται ταχύτατα και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η πολιτική δασμών της αμερικανικής κυβέρνησης και οι διάφορες διεθνείς κρίσεις επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, με τίτλο Global Debt Report, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις παγκοσμίως δανείστηκαν 25 τρισ. δολάρια το 2024, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 10 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν την πανδημία του κορονοϊού, φτάνοντας σχεδόν τριπλάσιο από τα επίπεδα του 2007. Αυτό αντικατοπτρίζει την ανάγκη για συνεχείς χρηματοδοτήσεις σε μια εποχή που η οικονομία παλεύει για ανάκαμψη.

Η Παγκόσμια Οικονομία και η Διαρκής Ανάγκη Δανεισμού

Ειδικά για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων αναμένεται να φτάσουν το 17 τρισ. δολάρια το 2024, αυξημένες από 14 τρισ. το 2023, με το δημόσιο χρέος τους να εκτοξεύεται από 54 τρισ. σε 59 τρισ. δολάρια. Οι αναγκαίες δημοσιονομικές παρεμβάσεις λόγω των κρίσεων, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η πανδημία του Covid-19, έχουν τονίσει την ανάγκη για επενδύσεις που θα διευκολύνουν τη πράσινη μετάβαση.

Αν και οι αγορές κατάφεραν να απορροφήσουν την αυξημένη προσφορά κρατικών τίτλων την τελευταία δεκαετία, αποκτούν πλέον αυξημένες αποδόσεις, οι οποίες έχουν επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα χαλάρωση του περιορισμού χρέους της, δημιουργώντας ένα ταμείο 500 δισ. ευρώ για υποδομές, γεγονός που αύξησε τις αποδόσεις των ομολόγων της και έθεσε τεχνικούς περιορισμούς και για άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

Η Ελκυστικότητα των Ελληνικών Ομολόγων

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Moody’s ενισχύει περαιτέρω την ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων, προσφέροντας αξία για τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές. Η προηγούμενη αναβάθμιση από τους S&P, Fitch, DBRS και Scope έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του spread των ομολόγων της χώρας, υπογραμμίζοντας τη βελτίωση της οικονομικής φύσης της Ελλάδας.

Ο Moody’s ανέφερε ότι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ξεπερνά τις προσδοκίες για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη μείωση χρέους, καθώς και η βελτίωση του τραπεζικού τομέα, είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση. Η Ελλάδα κατέχει την ικανότητα να μειώσει το spread των ομολόγων της σε σχέση με τα γερμανικά, εξελισσόμενη σε μια από τις οικονομίες με τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το spread των ελληνικών 10ετών τίτλων μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης μέσα σε ένα χρόνο, φτάνοντας τις 77 μονάδες βάσης. Σημαντική είναι επίσης η αυξημένη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, όπως αποδεικνύεται από τις προσφορές 53 δις. ευρώ για τη νεότερη έκδοση 15ετών και 30ετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου.

Η Ανάγκη για Στήριξη στην Αγορά Ομολόγων

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αγορά ομολόγων μειώνεται, δεδομένου ότι έχει τερματίσει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Η συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους έχει μειωθεί από το 29% το 2021 στο 19% το 2024. Αυτή η εκτροπή καλύπτεται με την αυξημένη συμμετοχή των νοικοκυρών και των ξένων επενδυτών στον τομέα αυτή.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό του δημόσιου χρέους που κατέχουν τα νοικοκυριά αυξήθηκε στο 4% από 1%, εφαρμόζοντας νέο μοντέλο συμμετοχής στην αγορά κρατικών ομολόγων, κάτι που μπορεί να αναδείξει τις προοπτικές για σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.